Bez glutenu,  Deser,  Fit deser

Dyniowe ciasto z fasoli

Ciasta na bazie warzyw są świetną alternatywą tradycyjnych wypieków, posiadają znaczna niższą wartość energetyczną, ale zawierają więcej składników odżywczych. Przepis który przedstawiam zdziwi nie jedną osobę, gdyż w smaku oraz strukturze nie wyczuwa się bazy strączkowej. Nuta pomarańczy miesza się ze smakiem cynamonu, a polewa czekoladowa stanowi uwieńczenie smaku. Fasola biała jest świetnym źródłem błonnika oraz minerałów takich jak żelazo, potas i magnez, a także witamin z grupy B. Stanowi alternatywę białka zwierzęcego w diecie roślinnej. Dzięki zawartościom oligosacharydów jest świetnym prebiotykiem, czyli posiada składniki, które pobudzają wzrost mikroflory jelitowej. Z uwagi na wzdymające właściwości nie jest zalecana dla osób mających problemy z układem pokarmowym. Poniżej przedstawiam przepis na ciasto 🙂

Pora: Podwieczorek

Rodzaj dania: Ciasto

Czas przygotowania: ok. 10 minut.

Czas pieczenia: ok. 30 minut.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 240 g. fasoli białej ugotowanej lub z puszki
  • 40 g. mąki kukurydzianej
  • 20 g. proszku budyniowego o smaku waniliowym
  • 20 g. masła
  • 100 g. ugotowanej dyni
  • 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
  • 50 ml. soku z pomarańczy
  • Łyżeczka cynamon
  • Łyżeczka proszku do pieczenia bio
  • Szczypta soli
  • Erytrytol/ ksylitol wedle uznania

Polewa:

  • Łyżeczka masła
  • 2-3 łyżki mleka
  • Łyżka kakao
  • Łyżeczka cynamonu
  • Łyżeczka erytrytolu

Ugotowaną dynię zblendować razem z fasolą, dodać jajka oraz resztę składników, porządnie zblendować na gładka masę. Ciasto przełożyć do małej tortownicy obłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do wystudzenia.

Polewa: Masło rozpuścić, dodać mleko, cynamon, erytrytol oraz kakao, wszystko razem wymieszać i obłożyć wierzch ciasta. Pozostawić w chłodnym miejscu by czekolada stężała.

Makroskładniki całości:

Energia: 1017 kcal., Węglowodany: 117,2 g., Białko: 41,9 g., Tłuszcz: 39,8 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *