Dyniowe ciasto z fasoli
Ciasta na bazie warzyw są świetną alternatywą tradycyjnych wypieków, posiadają znaczna niższą wartość energetyczną, ale zawierają więcej składników odżywczych. Przepis który przedstawiam zdziwi nie jedną osobę, gdyż w smaku oraz strukturze nie wyczuwa się bazy strączkowej. Nuta pomarańczy miesza się ze smakiem cynamonu, a polewa czekoladowa stanowi uwieńczenie smaku. Fasola biała jest świetnym źródłem błonnika oraz minerałów takich jak żelazo, potas i magnez, a także witamin z grupy B. Stanowi alternatywę białka zwierzęcego w diecie roślinnej. Dzięki zawartościom oligosacharydów jest świetnym prebiotykiem, czyli posiada składniki, które pobudzają wzrost mikroflory jelitowej. Z uwagi na wzdymające właściwości nie jest zalecana dla osób mających problemy z układem pokarmowym. Poniżej przedstawiam przepis na ciasto 🙂

Pora: Podwieczorek
Rodzaj dania: Ciasto
Czas przygotowania: ok. 10 minut.
Czas pieczenia: ok. 30 minut.
Składniki:
- 3 jajka
- 240 g. fasoli białej ugotowanej lub z puszki
- 40 g. mąki kukurydzianej
- 20 g. proszku budyniowego o smaku waniliowym
- 20 g. masła
- 100 g. ugotowanej dyni
- 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
- 50 ml. soku z pomarańczy
- Łyżeczka cynamon
- Łyżeczka proszku do pieczenia bio
- Szczypta soli
- Erytrytol/ ksylitol wedle uznania
Polewa:
- Łyżeczka masła
- 2-3 łyżki mleka
- Łyżka kakao
- Łyżeczka cynamonu
- Łyżeczka erytrytolu
Ugotowaną dynię zblendować razem z fasolą, dodać jajka oraz resztę składników, porządnie zblendować na gładka masę. Ciasto przełożyć do małej tortownicy obłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do wystudzenia.
Polewa: Masło rozpuścić, dodać mleko, cynamon, erytrytol oraz kakao, wszystko razem wymieszać i obłożyć wierzch ciasta. Pozostawić w chłodnym miejscu by czekolada stężała.
Makroskładniki całości:
Energia: 1017 kcal., Węglowodany: 117,2 g., Białko: 41,9 g., Tłuszcz: 39,8 g.
