O mnie
Dietetyką zainteresowałam się gdy byłam nastolatką. W tym okresie miałam problem z masą ciała. Zdecydowałam się więc iść do dietetyka. Przestrzegałam wszystkich zaleceń, a posiłki zjadałam co do minuty. Niestety rezultaty były kiepskie, ale nic w tym dziwnego jak do woli mogłam jeść zupki na bazie kostek rosołowych. Po kolejnym miesiącu zrezygnowałam z usług tej poradni. Wtedy sama zaczęłam dużo czytać na temat zdrowego odżywiania, dodatkowo zgłębiałam wiedzę z zakresu anatomii i fizjologii ludzkiego organizmu. Po pewnym czasie ułożyłam sobie dietę. I po 2 miesiącach straciłam 10 kg a jadłam to co lubiłam, w żaden sposób nie czułam się ograniczona, jak było w przypadku poprzedniej diety.
W tamtym czasie wiedziałam, że w przyszłości chce być dietetyczką. Ukończyłam studia z tytułem magistra na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Z zawodu jestem również masażystką. W szkole tej pogłębiłam wiedzę na temat funkcjonowania organizmu oraz zdobyłam umiejętności w zakresie terapii alternatywnych. W brew pozorom szkoła masażu przydała mi się w dietetyce. Cały czas się doszkalam, biorę udział w wykładach oraz szkoleniach, czytam badania oraz książki naukowe by mieć większa wiedzę w zakresie terapii żywieniowej.
Zawsze chciałam pomagać innym ludziom w odzyskaniu zdrowia. Dzięki moim dwóm zawodom jestem w stanie to zrobić. Wierze że prawidłowe żywienie oraz odpowiednie podejście do życia może stać się receptą na długie i zdrowe życie. Jak to powiedział kilka tysięcy lat temu ojciec medycyny Hipokrates „wszelkie choroby zaczynają się w trzewiach”, więc niech pożywienie będzie naszym lekarstwem.
Ujście swojej wiedzy przekazuje właśnie w tym blogu. Dodatkowo od zawsze lubiłam gotować i piec, w związku z tym na blogu można znaleźć różne ciekawe przepisy. Staram się wymyślać potrawy które będą smaczne ale dodatkowo odżywcze, a nie tylko żeby stanowiły zaspokojenie głodu oraz podniebienia. Uwielbiam tworzyć zdrowe przepisy, którymi mogę dzielić się z innymi, mam nadzieje, że niektóre Cię zainspirują
Dlaczego akurat ja ?
W porównaniu do większości dietetyków podchodzę do pacjentów indywidualnie. Nie posiadam gotowych diet, wszystko na bieżąco tworze i dopasowuję do każdego pacjenta z osobna, uwzględniając jednostki chorobowe oraz preferencje żywieniowe. Pacjenci dostają ułożony przeze mnie jadłospis dostosowany do ich stanu zdrowia oraz stylu życia. Prócz jadłospisu otrzymują również przepisy. Dodatkowo udzielam porad w zakresie doboru odpowiedniej suplementacji. Kolejnym atutem jest to, że pacjenci mają ze mną stały kontakt, więc w razie problemów czy wątpliwości zawsze mogą się ze mną skontaktować.