Bez glutenu,  Ciasta i ciastka,  Fit deser,  Święta,  Święta Bożego Narodzenia

Fit pierniczki

Nie wyobrażam sobie świąt bez tych kruchych korzennych ciasteczek. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ich trochę „nie odchudziła” ? W tej wersji są znacznie zdrowsze, gdyż zawierają pełnoziarnistą gryczaną bogatą w magnez, witaminy z grupy B, a także błonnik, są bez dodatku cukru oraz mają mniejszą zawartość tłuszczu. Zawsze gdy piekę staram się by moje wypieki były nie tylko zdrowe ale i smaczne, ponieważ jedzenie ma sprawiać nam przyjemność, w święta w szczególności. Ciasteczka są bezglutenowe, dlatego idealnie sprawdzą się dla osób z celiakią i nadwrażliwością na gluten. Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂

Pora: deser

Rodzaj dania: ciastka

Czas przygotowania: ok. 15 min.

Czas pieczenia: ok. 12 min.

Ilość: 41 ciasteczek

Składniki:

  • 65 g. maki gryczanej
  • 35 g. mąki ryżowej
  • 55 g maki ziemniaczanej
  • 35 g. masła
  • 10 g. miodu
  • 65 g. jogurtu greckiego
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bio

Masło wyjąć z lodówki by zrobiło się miękkie. Następnie wszystkie składniki połączyć, ze sobą i zagnieść ciasto, zawinąć je w folie i włożyć na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni. Ciasto podzielić na 2 części, pierwszą wałkować cienko i wykrawać dowolne kształty za pomocą foremki, drugą przekrywamy folią by nie wyschło. I tak samo zrobić z drugą częścią ciasta.

Ciasteczka wyłożyć na blaszkę obłożoną papierem do pieczenia piec ok 12 min.

Makroskładniki całości:

Energia: 934 kcal., Węglowodany: 127,5 g., Białko: 18 g., Tłuszcz: 39,4 g.

1 ciasteczko ma około 23 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *