Nie wyobrażam sobie świąt bez tych kruchych korzennych ciasteczek. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ich trochę „nie odchudziła” ? W tej wersji są znacznie zdrowsze, gdyż zawierają pełnoziarnistą gryczaną bogatą w magnez, witaminy z grupy B, a także błonnik, są bez dodatku cukru oraz mają mniejszą zawartość tłuszczu. Zawsze gdy piekę staram się by moje wypieki były nie tylko zdrowe ale i smaczne, ponieważ jedzenie ma sprawiać nam przyjemność, w święta w szczególności. Ciasteczka są bezglutenowe, dlatego idealnie sprawdzą się dla osób z celiakią i nadwrażliwością na gluten. Zapraszam do wypróbowania przepisu 🙂
Pora: deser
Rodzaj dania: ciastka
Czas przygotowania: ok. 15 min.
Czas pieczenia: ok. 12 min.
Ilość: 41 ciasteczek
Składniki:
65 g. maki gryczanej
35 g. mąki ryżowej
55 g maki ziemniaczanej
35 g. masła
10 g. miodu
65 g. jogurtu greckiego
1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 żółtko
2 łyżki erytrytolu
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
Masło wyjąć z lodówki by zrobiło się miękkie. Następnie wszystkie składniki połączyć, ze sobą i zagnieść ciasto, zawinąć je w folie i włożyć na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 stopni. Ciasto podzielić na 2 części, pierwszą wałkować cienko i wykrawać dowolne kształty za pomocą foremki, drugą przekrywamy folią by nie wyschło. I tak samo zrobić z drugą częścią ciasta.
Ciasteczka wyłożyć na blaszkę obłożoną papierem do pieczenia piec ok 12 min.