Rolada szpinakowa
Idealna propozycja na świąteczną przekąskę. Nie trzeba spędzać dużo czasu w kuchni nad jej przygotowaniem, najwięcej czasu zajmuje tak naprawdę pieczenie i późniejsze studzenie. Roladę obłożyłam serkiem czosnkowym oraz dobrej jakości wędliną drobiową, jednak można wymiennie dodać rybę np. plastry łososia wędzonego, lub inny rodzaj mięsa. Przepis jest prosty, zdrowy i pyszny, wystarczy mieć paczkę mrożonego szpinaku, jajka, serek kanapkowy i wędlinę. Zachęcam do przygotowania tego dania, banalne w wykonaniu, a zrobi wrażenie na gościach 😉
Pora: śniadanie, kolacja
Rodzaj dania: rolada wytrawna
Czas przygotowania: ok 25 min.
Czas pieczenia: 15-20 min.
Składniki:
- 450 g. szpinaku
- 4 jajka
- 1 i ½ ząbka czosnku
- ½ małej cebuli
- 100 g. serka kanapkowego z czosnkiem
- 160 g. chudego twarogu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 15 dag. wędliny drobiowej
- Duża szczypta gałki muszkatołowej
- Sól
- Pieprz
- Łyżeczka oleju
Wykonanie:
Nastawić piekarnik na 170 stopni. Posiekać cebulkę w kostkę. Rozgrzać patelnie wraz z olejem, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucić cebule, chwile podsmażać. Później wsypać kostki zamrożonego szpinaku, można dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem ok. 6 minut, następnie zdjąć pokrywkę by woda mogła wyparować. Gdy woda wyparuje, dodać 1 ząbek czosnku, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. Zostawić do wystygnięcia. Po tym czasie oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do szpinaku, całość zblendować. Białka ubić na sztywną pianę i po łyżce przełożyć do masy, wymieszać.
Przygotować blaszkę o wymiarach 33×35 cm. obłożoną papierem do pieczenia. Masę szpinakową przelać na blachę, delikatnie łyżką rozłożyć ją równomiernie. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 min. Gdy się upiecze, wystudzić. Przygotować folię aluminiową o wymiarach podobnych do ciasta. Wystudzone wyjąć z blaszki i położyć od strony wierzchniej na folii, następnie ostrożnie zdjąć papier do pieczenia.
Serek kanapkowy, twaróg, jogurt, przyprawić odrobiną soli, pieprzem oraz połówką czosnku i zblendować.
Biszkopt szpinakowy posmarować serkiem i na to wyłożyć plastry szynki jedna obok drugiej. Zwinąć ciasto.
Gotową już roladę zawinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok 2h.
Makroskładniki całości:
Energia: 1008 kcal., Węglowodany: 24,9 g., Białko: 103,8 g., Tłuszcz: 50,7 g.
W 100 g. ( 3-4 kawałki ) ma: około 148 kcal.