Czy wiecie,że mleko kokosowe to coś innego niż mleczko kokosowe? Mleko kokosowe to tzw. bielmo jądrowe wypełniające wnętrze orzecha kokosowego. W początkowym stadium rozwoju orzecha bielmo to ma postać przezroczystej wody, natomiast w miarę dojrzewania osadza się ona na wewnętrznych ściankach tworząc delikatny biały miąższ zwany koprą. Mleczko kokosowe, z kolei, otrzymuje się przez zalanie kopry gorącą wodą, zmiksowanie jej i odciśnięcie przez gazę. Ten biały płyn dobrze znamy – sprzedaje się go w puszkach i jest on popularnym składnikiem dań kuchni wschodnio-azjatyckich.
Pora: obiad Rodzaj dania: curry Czas przygotowania: do 40 minut Porcja: 4 – 5 osób
Składniki:
ok. 500 g fileta z kurczaka (wykorzystano kurczaka zagrodowego)
1 por
1 cebula
1 ząbek czosnku
olej lub masło klarowane do smażenia
3 pomidory
2 płaskie łyżki curry
250 ml mleczka kokosowego
200 ml słodkiej śmietany 30%
200 g szpinaku mrożonego w liściach ( wykorzystano Nordis Szpinak)
sól, pieprz do smaku
pół pęczka pietruszki lub kolendry (opcjonalnie).
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej wrzucamy kurczaka i od czasu do czasu mieszając, mocno zrumienimy. Dokładamy cebulę pokrojoną w kostkę, pora pokrojonego w plastry oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy.
Wsypujemy curry i krótko zasmażamy. Wlewamy mleczko kokosowe, śmietanę, 100 ml wody i zagotowujemy. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i gotujemy ok 10 minut.
Dodajemy rozmrożone liście szpinaku, gotujemy jeszcze ok. 2 minuty i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.Możemy posypać posiekana natką pietruszki lub kolendry.