Poniższy przepis to propozycja na sycącą przekąskę bądź jarską kolację. Danie przyrządzamy z gotowego ciasta francuskiego, o którym warto wiedzieć parę rzeczy. Po pierwsze zawsze rozwijamy je z rulonu dopiero po rozmrożeniu- inaczej się połamie, po drugie wkładamy je zawsze do mocno nagrzanego piekarnika, wtedy będzie rosło ładnie i listkowało, natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że z ciasta zrobi się zakalec.
Pora: kolacja Rodzaj dania: tarta Czas przygotowania: do 20 minut Czas pieczenia: do 30 minut Porcja: 4 – 6 osób
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie serka wiejskiego
1 kulka mozzarelli
1 opakowanie ricotty
200 g goudy
kilka większych różyczek brokuła
1 ząbek czosnku
mielony pieprz.
Ciasto francuskie rozmrażamy,układamy w natłuszczonej formie do tart i nakłuwamy widelcem.
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z serkiem wiejskim. Mrożone brokuły wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 2 minuty. Odcedzamy i odkładamy na bok. Na ciasto wykładamy serek wiejski z czosnkiem i pokrojoną w plastry mozzarellę.
Wykładamy i rozsmarowujemy ricottę. Na serach układamy różyczki brokuła, oprószamy mielonym pieprzem i stratą goudą.
Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.