Sos śmietanowy z jarmużem i płatkami chili do kopytek i pierogów
23 października, 2014
Jarmuż to zdecydowanie mało popularne w Polsce warzywo. A szkoda – nie dość, że zawiera wiele wartości odżywczych, to posiada pewną, rzadko spotykaną u roślin zaletę- jest on odporny na mrozy i zachowuje swoje właściwości, jak i zielony kolor, również pod śniegiem. Jarmuż można wykorzystywać jako alternatywę szpinaku tak, jak w poniższym przepisie na pikantny sos do kopytek lub pierogów.
Pora: obiad Rodzaj dania: dodatek, sos Czas przygotowania: do 30 minut Porcja: 2 – 3 osoby
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i wrzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Podsmażamy ok. 30 s cały czas mieszając i wlewamy śmietanę. Gotujemy przez ok. 5 minut i dodajemy umyte i porwane na kawałki listki jarmużu (twardą część łodygi wyrzucamy).
Całość mieszamy i gotujemy do momentu aż sos się zredukuje, a jarmuż zmięknie. Może to potrwać od 5 do 10 minut. Sos doprawiamy płatkami chili i ewentualnie solą do smaku. Kopytka ugotowane według przepisu na opakowaniu rozkładamy na talerze i polewamy gotowym sosem.