Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree ziemniaczano-kalafiorowym
8 czerwca, 2015
W poniższym przepisie na zapiekankę został zastosowany prosty trik, który bardzo odróżnią ją wizualnie od typowych zapiekanek. Zmienia się też smak, który staje się znacznie delikatniejszy. Chodzi oczywiście o zastosowanie puree – w tym wypadku ziemniaczano-kalafiorowego.
Pora: obiad Rodzaj dania: zapiekanka Czas przygotowania: ok. 40 minut Czas pieczenia: 25 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
• 500 g mielonego mięsa (wykorzystane mięso wieprzowe)
• 200 g włoszczyzny krojonej w paski (wykorzystana Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
• 1 łyżka masła masła klarowanego lub oleju do smażenia
• 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżeczka miodu lub cukru
• 2 puszki pokrojonych pomidorów
• 1 puszka czerwonej fasoli.
Puree ziemniaczano-kalafiorowe:
• 450 g kalafiora (wykorzystany Nordis Kalafior)
• 600 g ziemniaków
• 2 łyżki masła
• sól.
Na dużej, głębokiej patelni roztopiamy masło klarowane lub olej i wrzucamy włoszczyznę. Oprószamy solą i podsmażamy na średnim ogniu ok. 3 minut. Dodajemy mięso mielone i na większym ogniu obsmażamy często mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, sosem sojowym i cukrem/miodem.Dodajemy pomidory i gotujemy na średnim ogniu ok. 25 minut, często mieszając. Sos powinien zgęstnieć. Dodajemy odsączoną na sitku i przepłukaną czerwoną fasolę i gotujemy jeszcze ok. 2 minut.
W międzyczasie przygotowujemy puree. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy zimną wodą, solimy i zagotowujemy. Dodajemy zmrożone różyczki kalafiora i gotujemy do miękkości warzyw. Odcedzamy, rozgniatamy praską do ziemniaków, dodajemy masło i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą.
Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, a wierzch przykrywamy puree ziemniaczano-kalafiorowym. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25 minut.