Dania główne,  Obiad,  Placki, pyzy, pierogi, naleśniki

Groszkowe pesto ze szparagami do kopytek lub makaronów

Warto skorzystać z każdej okazji, aby rozkoszować się smakiem szparagów, bo sezon na nie trwa bardzo krótko. W Polsce najczęściej jadamy szparagi białe. Jednak to zielone dodają urody potrawom, cieszać oczy świeżą i soczystą zielenią. Nie ma jednak znaczenia, które z nich wybierzemy – wszystkie szparagi są tak samo aromatyczne i lekkostrawne.

Pora: obiad
Rodzaj dania: sos do kopytek/makaronów
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: 4 osoby

Groszkowe pesto ze szparagami do kopytek, makaronów_03a

Składniki:

  • 300 g mrożonego groszku (wykorzystane Nordis Zielony groszek)
  • 300 g zielonych szparagów
  • olej/oliwa do smażenia
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 cebula
  • 180 ml białego, półwytrawnego wina
  • ok. 100 g grana padano
  • sól, pieprz do smaku.

Do podania:

  • kopytka (wykorzystane 2 opakowania Nordis Kopytka).

Groszkowe pesto ze szparagami do kopytek, makaronów_01a

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju/oliwy i szklimy na niej cebulę. Dodajemy zmrożony groszek i podsmażamy ciągle mieszając ok. 2 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy białe wino.

Groszkowe pesto ze szparagami do kopytek, makaronów_02a

Gotujemy ok. 2 minuty i całość miksujemy blenderem.

W międzyczasie przygotowujemy kopytka lub makaron wg przepisu na opakowaniu.

Rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju/oliwy i podsmażamy na niej szparagi, które wcześniej myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki. Po ok. 5 minutach dodajemy posiekany szczypiorek i podsmażamy jeszcze tylko ok. 1 minutę tak, aby szczypiorek nie stracił swojego koloru.

Na patelnię dodajemy pesto z groszku, całość mieszamy, zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Otrzymany sos mieszamy w garnku z odcedzonym makaronem lub kopytkami. Danie podajemy posypane tartym serem grana padano.

Groszkowe pesto ze szparagami do kopytek, makaronów_04a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *