Groszkowe pesto ze szparagami do kopytek lub makaronów
4 czerwca, 2015
Warto skorzystać z każdej okazji, aby rozkoszować się smakiem szparagów, bo sezon na nie trwa bardzo krótko. W Polsce najczęściej jadamy szparagi białe. Jednak to zielone dodają urody potrawom, cieszać oczy świeżą i soczystą zielenią. Nie ma jednak znaczenia, które z nich wybierzemy – wszystkie szparagi są tak samo aromatyczne i lekkostrawne.
Pora: obiad Rodzaj dania: sos do kopytek/makaronów Czas przygotowania: ok. 40 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
300 g mrożonego groszku (wykorzystane Nordis Zielony groszek)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju/oliwy i szklimy na niej cebulę. Dodajemy zmrożony groszek i podsmażamy ciągle mieszając ok. 2 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy białe wino.
Gotujemy ok. 2 minuty i całość miksujemy blenderem.
W międzyczasie przygotowujemy kopytka lub makaron wg przepisu na opakowaniu.
Rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju/oliwy i podsmażamy na niej szparagi, które wcześniej myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na kawałki. Po ok. 5 minutach dodajemy posiekany szczypiorek i podsmażamy jeszcze tylko ok. 1 minutę tak, aby szczypiorek nie stracił swojego koloru.
Na patelnię dodajemy pesto z groszku, całość mieszamy, zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Otrzymany sos mieszamy w garnku z odcedzonym makaronem lub kopytkami. Danie podajemy posypane tartym serem grana padano.