Bez glutenu,  Obiad,  Zupy

Zupa z botwinki z ziemniakami

Botwina to po prostu młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Potrawy z botwiny przygotowuje się wiosną, ponieważ liście są wtedy delikatne i miękkie, mają najwięcej smaku i aromatu. Botwinę wykorzystuje się w kuchni jako surowiec do sałatek i potraw duszonych, najbardziej znana jest jednak zupa z botwinki.

Przy odrobinie wysiłku można botwinę zamrozić i cieszyć się tą aromatyczną zupą w środku srogiej zimy. Jest na to kilka sposób, ale najprostszy polega na zamrożeniu oczyszczonych i osuszonych buraczków, pokrojonych razem z listkami w kostkę, w torebkach foliowych. Woreczki zajmują mało miejsca i to jest dodatkowa zaleta tego rozwiązania.

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Porcja: 4 osoby

Zupa z botwinki i ziemniaków_03a

Składniki:

  • 1 pęczek młodej botwinki z małymi buraczkami
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 200 g włoszczyzny (wykorzystana Nordis Włoszczyzna krojona w paski)
  • 1 litr bulionu lub gorącej wody
  • ok. 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz do smaku.

Do podania:

  • jajka ugotowane na twardo, miękko lub w koszulce.

Zupa z botwinki i ziemniaków_01a

Odcinamy buraczki od liści, myjemy i obieramy, a następnie kroimy w plasterki (jeśli buraczki są małe) lub w półplasterki. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę.

W dużym garnku podgrzewamy masło i podsmażamy ziemniaki, buraczki i włoszczyznę przez ok. 5 minut.

Zupa z botwinki i ziemniaków_02a

Wlewamy gorący bulion lub wodę i gotujemy ok. 7 minut. W połowie gotowania dodajemy umyte i pokrojone łodyżki botwinki. Kiedy minie 7 minut dodajemy pokrojone liście botwinki i gotujemy jeszcze 2 minuty. Zupę zakwaszamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Podajemy z posiekanym koperkiem i jajkiem ugotowanym na twardo, miękko lub w koszulce.

Zupa z botwinki i ziemniaków_04a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *