Szakszuka to danie pochodzące z kuchni tunezyjskiej. Składa się z jajek duszonych w pomidorach cebuli i papryce. Może być pomysłem na śniadanie mistrzów lub pożywną kolację. Można do niej dodać coś mięsnego jak boczek czy kiełbasa, jednak w tym przepisie pozostaliśmy przy jej bardziej tradycyjnej wersji.
Pora: śniadanie, kolacja Rodzaj dania: jajka zapiekane Czas przygotowania: ok. 30 minut Porcja: 2 porcje
Składniki:
1 opakowanie (450 g) mrożonej mieszanka leczo, np. Nordis leczo
2 średniej wielkości pomidory
masło klarowane do smażenia
pół pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
4 jajka
papryka słodka mielona, sól, pieprz do smaku
150 g jogurtu naturalnego.
Natkę pietruszki myjemy i siekamy. Połowę dodajemy do jogurtu, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i wsypać zmrożoną mieszankę leczo. Podsmażyć aż warzywa będą miękkie. Dodajemy obrany i pokrojony w małą kosteczkę czosnek, pokrojone w ósemki pomidory oraz posiekaną połowę z natki pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i mieszamy. Smażymy na małym ogniu ok. 10 minut.
Warzywa rozsuwamy na boki patelni robiąc w niej 4 wgłębienia. Wbijamy w nie jajka, solimy, przykrywamy i czekamy aż jajka się zetną. Podajemy z sosem jogurtowym.
Jeden komentarz
Raymund
Jest interesujący wręcz orginalny przepis na szybkie danie Jutro będzie na śniadanie