Pochodząca z Japonii dynia hokkaido od kilku lat staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Jej zaletą są niewielkie rozmiary, orzechowy smak oraz to, że przed ugotowaniem nie trzeba obierać jej ze skórki. Jej delikatny smak warto wzbogacić korzennymi i pikantnymi przyprawami. Świetnie sprawdzi się imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, cynamon, papryka czy curry. Przyprawy te nadadzą potrawom z dyni niezwykle orientalnego smaku i aromatu.
Pora: obiad Rodzaj dania: zupa Czas przygotowania: ok. 35 minut Porcja: 4 porcje
Składniki:
500 g dyni (obranej lub dyni hokkaido ze skórką)
250 g obranych ziemniaków
150 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
2 łyżki oleju kokosowego
1 cebula
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku (najlepiej takiej bez glutaminianu sodu)
1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżka świeżego startego korzenia imbiru
1 i 1/2 szklanki bulionu jarzynowego lub gorącej wody
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego.
Do podania:
słodka śmietanka
ugrillowane na patelni pomidorki
natka pietruszki.
Obraną dynię lub dynię hokkaido ze skórą kroimy w kostkę.Obrane ziemniaki również kroimy w kostkę.
W garnku na oleju kokosowym szklimy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy dynię, ziemniaki, marchewkę oraz doprawiamy solą i smażymy co chwilę mieszając przez ok. 5 minut. Dodajemy kurkumę, paprykę, curry, starty imbir i wlewamy gorący bulion lub wodę. Zupę przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez ok. 15 minut do miękkości warzyw.
Całość miksujemy blenderem i dodajemy mleko kokosowe. Zupę możemy udekorować pomidorkami, kleksami śmietanki i posiekaną natką pietruszki.
Jeden komentarz
Arkadiusz
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂