Ciasto z gruszkami
Gruszka Konferencja jest, podobnie jak Klapsa i Lukasówka, jedną z najbardziej popularnych odmian w Polsce. Gruszka ta przywędrowała do nas w latach 70. z Anglii, gdzie została wyhodowana już w 1884 r. Konferencja jest nazywana “Królową chłodni”, gdyż w chłodniach z kontrolowaną atmosferą potrafi wytrzymać nawet do maja. I bardzo dobrze, bo dzięki tej właściwości możemy się rozkoszować jej słodkim smakiem w środku najtęższej zimy. Konferencja i Klapsa są bardzo soczyste. Dlatego warto je jeść na surowo, jak i wykorzystywać w deserach i ciastach. Poniżej słodkie danie, w którym gruszki przykryte są pierzynką z ciasta.
Pora: deser
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Porcja: 8 osób
Składniki:
- 500 g mąki
- 300 g jogurtu
- 300 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki cukru
- 3 średnie gruszki (Klapsy,Konferencje) lub 2 duże (Komisówki).
Do podania:
- cukier puder do dekoracji
- 8 gałek lodów (wykorzystana Nordis Cadenza orzechowa).
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy miękkie masło, jogurt, 2 łyżeczki cukru i miksujemy razem, dopóki składniki nie zaczną formować zwartego ciasta (możemy również posiekać wszystko nożem na stolnicy, a następnie zagnieść ręcznie). Dzielimy ciasto na dwie mniej więcej równe części i lepimy z nich dwie kule. Kule owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
W tym czasie myjemy i kroimy gruszki (na połówki w przypadku małych gruszek lub ćwiartki w przypadku gruszek dużych). Wykrawamy gniazda nasienne i wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy przez ok. 5 minut na małym ogniu. Gruszki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, osączamy i studzimy.
Wyjmujemy kule ciasta z lodówki i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na dwa mniej więcej jednakowe prostokąty.
Na dużą blachę wykładamy papier do pieczenia i układamy pierwszy z płatów rozwałkowanego ciasta. Układamy na nim połówki lub ćwiartki gruszek skórką do dołu. Gruszki oprószamy resztą cukru i przykrywamy drugim płatem ciasta (płat przenosimy nawijając go na wałek). Górny płat ciasta zlepiamy z dolnym lekko dociskając na brzegach i całej powierzchni. Pieczemy przez ok. 35 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.