Bez glutenu,  Dania główne,  Obiad,  Przystawki

Placki warzywne z mąki z ciecierzycy

Placuszki na bazie mąki z ciecierzycy idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Można jadać je na zimno lub ciepło, z dodatkami lub bez nich. Ja osobiście polecam z sosem czosnkowym lub hummusem. Mąkę otrzymuje się z suszonych nasion ciecierzycy, następnie poddawane są dokładnemu mieleniu, aby uzyskała pożądaną sypką strukturę. To produkt bardzo odżywczy, gdyż w 100 g. zawiera: ok. 22 g. białka, 11 g. błonnika, dodatkowo posiada kwas foliowy, miedź, potas i witaminy B6 i B2. Wykazano także wysoką zawartość polifenoli, które mają działanie przeciwzapalne. W badaniach stwierdzono, że mąka na bazie cieciorki może obniżać stężenie rakotwórczego akrylamidu. Z racji tego, że zawiera dość sporo białka jak na produkt roślinny, często wykorzystywany jest przez wegan i wegetarian w celu uzupełnienia tego makroskładnika. Osobiście bardzo polubiłam mąkę z ciecierzycy, i na pewno będę często wykorzystywać ją w swojej kuchni. Poniżej przedstawiam przepis na placuszki z dodatkiem warzyw.

Składniki na 6 placuszków:

  • 2 jajka
  • 40 g. mąki z ciecierzycy
  • Mała marchewka
  • ¼ średniej wielkości cukinii
  • ¼ łyżeczki soli i pieprzu
  • Odrobina czosnku
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Odrobina oliwy do smażenia

Marchewkę i cukinię obrać i zetrzeć na małych oczkach (z cukinii odcisnąć nadmiar wody). Jajka wbić do miseczki , roztrzepać widelcem, przyprawić, przesypać mąkę oraz dodać warzywa, na końcu dosypać proszek do pieczenia, porządnie wymieszać. Rozgrzać patelnie z oliwą, nakładać ciasto po 1 łyżce i smażyć do zrumienienia z każdej strony.  Placki można podawać same lub z dodatkiem różnych sosów, polecam czosnkowy, świetnie sprawdzi się też grzybowy lub pomidorowy.

Makroskładniki całości bez dodatków:

Energia: 376 kcal., Węglowodany: 30,6 g., Białko: 22,9 g., Tłuszcz: 17,6 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *