Placuszki na bazie mąki z ciecierzycy idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Można jadać je na zimno lub ciepło, z dodatkami lub bez nich. Ja osobiście polecam z sosem czosnkowym lub hummusem. Mąkę otrzymuje się z suszonych nasion ciecierzycy, następnie poddawane są dokładnemu mieleniu, aby uzyskała pożądaną sypką strukturę. To produkt bardzo odżywczy, gdyż w 100 g. zawiera: ok. 22 g. białka, 11 g. błonnika, dodatkowo posiada kwas foliowy, miedź, potas i witaminy B6 i B2. Wykazano także wysoką zawartość polifenoli, które mają działanie przeciwzapalne. W badaniach stwierdzono, że mąka na bazie cieciorki może obniżać stężenie rakotwórczego akrylamidu. Z racji tego, że zawiera dość sporo białka jak na produkt roślinny, często wykorzystywany jest przez wegan i wegetarian w celu uzupełnienia tego makroskładnika. Osobiście bardzo polubiłam mąkę z ciecierzycy, i na pewno będę często wykorzystywać ją w swojej kuchni. Poniżej przedstawiam przepis na placuszki z dodatkiem warzyw.
Składniki na 6 placuszków:
2 jajka
40 g. mąki z ciecierzycy
Mała marchewka
¼ średniej wielkości cukinii
¼ łyżeczki soli i pieprzu
Odrobina czosnku
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Odrobina oliwy do smażenia
Marchewkę i cukinię obrać i zetrzeć na małych oczkach (z cukinii odcisnąć nadmiar wody). Jajka wbić do miseczki , roztrzepać widelcem, przyprawić, przesypać mąkę oraz dodać warzywa, na końcu dosypać proszek do pieczenia, porządnie wymieszać. Rozgrzać patelnie z oliwą, nakładać ciasto po 1 łyżce i smażyć do zrumienienia z każdej strony. Placki można podawać same lub z dodatkiem różnych sosów, polecam czosnkowy, świetnie sprawdzi się też grzybowy lub pomidorowy.