Dania główne,  Obiad

Polędwiczka po azjatycku

Kuchnia azjatycka jest dobrze znana na całym świecie. Cieszy się bogactwem przypraw, które nadają potrawom wspaniały smak i aromat. Ostatnio stałam się wielką fanką kuchni Dalekiego i Bliskiego Wschodu. Codziennie gości u mnie tradycyjny arabski hummus, a na obiad często przygotowuję dania hinduskie, tajskie lub chińskie. Niestety jeśli chodzi o sushi to w grę wchodzi jedynie zamawianie, jeszcze nie odważyłam się go zrobić samodzielnie ?. W azjatyckiej kuchni stosuje się bardzo dużo różnych przypraw jak: cynamon, kardamon, kurkuma, kumin, goździki, gałka muszkatołowa, liście curry i in.- posiadają one wiele prozdrowotnych właściwości. Nie tylko nadają smak potrawom, ale również pozytywnie oddziaływają na zdrowie, ponieważ posiadają szereg substancji o właściwościach przeciwzapalnych. Dlatego warto stosować je w kuchni. Poniżej przedstawiam przepis na polędwiczkę po azjatycku.

Składniki na 2 porcje.

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średni por
  • ¼ cebuli
  • ¼ papryki
  • 1 cała cukinia
  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • ¼ łyżeczki imbiru, papryki ostrej i słodkiej, oraz cynamonu
  • ½ łyżeczki pasty curry oraz przyprawy curry
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżki syropu z palmy (można zastąpić syropem klonowym lub miodem)
  • Sól do smaku
  • Opcjonalnie odrobinę przyprawy japońskiej*

*dostępna w sklepach w postaci mieszanek przypraw (jest bardzo ostra)

Marchew obrać i pokroić w słupki. Mięso pokroić w kostkę i przyprawić curry i ostrą papryką.

Rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć chwilę mięso, następnie dodać pokrojoną drobno cebulę, następnie marchew i dusić ok. 10 minut.

Później dołożyć pokrojoną cukinię, paprykę oraz pora, przyprawić i dusić pod pokrywką, aż warzywa będą miękkie. Na końcu dolać mleczko kokosowe i posolić do smaku, opcjonalnie dodać przyprawę japońską.

Podawać z ryżem ?

Makroskładniki dania (bez ryżu):

Energia: 640 kcal., Węglowodany: 44 g., Białko: 47,7 g., Tłuszcz: 31 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *