Dania główne,  Obiad

Ramen

Ramen to znana japońska zupa składająca się z bardzo aromatycznego bulionu oraz dodatków takich jak makaron, wodorosty, czasem grzyby, jajka itp. Występują jego różne odmiany w zależności od regionu, z jakiego się wywodzi.  Przepis na ramen prawdopodobnie przywędrował do Japonii z Chin razem z chińskimi imigrantami. Z czasem zyskał wielką popularność i stał się jednym z najbardziej popularnych japońskich dań. Bulion na ramen musi być bardzo aromatyczny, dzięki dużej ilości przypraw. Zupa ta jest bardzo odżywcza z uwagi na wiele dodatków, zawiera sporą ilość witamin, minerałów, a także białka.  W restauracjach trzeba jednak uważać na tego typu dania, gdyż mogą zawierać spore ilości glutaminianu sodu, który u osób szczególnie wrażliwych na ten dodatek, może wywołać negatywne objawy. Poniższy przepis będzie idealny dla takich osób, gdyż nie zawiera zbędnych dodatków smakowych. Mogę polecić jedynie dodanie kostki rosołowej bez dodatku glutaminianów, można je kupić przez Internet albo w sklepach ze zdrową żywnością.

Składniki:

  • 500 g. pręgi wołowej
  • 1 noga z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • ½ pora
  • ¼ selera
  • 1 łyżka ziaren pieprzu
  • 2-3 łyżeczek tartego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • Papryczka chili według uznania
  • Sos sojowy według uznania (bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku)
  • Sól (jeśli bulion będzie za mało słony)
  • *Opcjonalnie kostka rosołowa bez dodatku glutaminianu sodu

Dodatki:

  • Makaron udon lub Chow mein
  • Wodorosty wakame
  • 5 Jajek
  • Kiełki fasoli mung
  • Szczypiorek lub dymka

Przygotowanie bulionu:

Mięso zalać zimną wodą i pozostawić do zagotowania, następnie wylać wodę i ponownie zalać mięso (ok 2 l wody). Wszystkie warzywa obrać i pokroić na kilka części, przełożyć do mięsa i zagotować, w międzyczasie przyprawić imbirem, sosem sojowym, chili i octem, opcjonalnie można dodać kostki rosołowej aby nadać bardziej wyrazisty smak ( ja używam kostek bez dodatku glutaminianów) Taki rosół powinien gotować się ok. 4 h na małym ogniu.

Przygotowanie dodatków:

Jajka ugotować na twardo. Wodorosty zalać ciepłą wodą i pozostawić na ok. 10 minut, by wchłonęły wodę.

Po ugotowaniu bulionu, mięso wyjąć i pokroić na kawałki.

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

Bulion przelać na talerz, po kolei dokładać: makaron, pokrojone na pół ugotowane jajko, kiełki fasoli mung, wodorosty oraz mięso w kawałkach, wierzch posypać szczypiorkiem lub dymką.

1 porcja ma ok 450 kcal.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *