Ciasta i ciastka,  Deser,  Święta,  Święta Wielkanocne

Mazurek marchewkowo-pomarańczowy z białą czekoladą

Mazurek to jeden z tych polskich wypieków, które dostąpiły zaszczytu wpisania na listę produktów regionalnych. Z jednej strony ze względu na wyjątkowe walory smakowe, a z drugiej na tradycję, ponieważ to ciasto znane od kilku wieków, szczególnie związane ze Świętami Wielkiej Nocy. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podaje, że to “ciasto na kruchym spodzie, płaskie, niewysokie z warstwą kremu na wierzchu, udekorowane bakaliami”. Jak widać na zdjęciach poniżej – opis jest celny.

Pora: deser, Wielkanoc
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut

Mazurek-marchewkowo-pomaranczowy-z-biala-czekolada_01a

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g marchewki mrożonej (wykorzystana Nordis Marchew mini)
  • 2 duże jajka
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g mąki białej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 100 ml oleju (wykorzystany olej ryżowy).
  • 1 opakowanie dżemu/konfitury pomarańczowej.

Polewa:

  • 90 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%.

Dekoracja:

  • kandyzowane wiśnie i skórka cytrusowa, migdały całe, migdały płatki, orzechy włoskie.

Robimy ciasto: zmrożoną marchewkę wrzucamy na ok. 2 minuty do gotującej się wody. Odcedzamy i miksujemy blenderem na gładką masę. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i naprzemiennie z olejem dodajemy wymieszane wcześniej sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, przyprawę piernikową i mielone orzechy. Na końcu dodajemy puree z marchewki i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Blacha powinna być mniejsza jeśli chcemy mieć grube ciasto lub większa jeśli wolimy cienkie. Pieczemy 35-40 minuty w temp. 175°C. Wystudzone ciasto smarujemy konfiturą pomarańczową.

Robimy polewę: czekoladę siekamy i roztapiamy w rondelku, na małym ogniu razem ze śmietanką. Studzimy i polewamy nią posmarowane konfiturą ciasto. Mazurka dekorujemy za pomocą przygotowanych bakalii.

Mazurek-marchewkowo-pomaranczowy-z-biala-czekolada_02a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *