Szpinak pod beszamelem zapiekany z jajkiem w koszulce
15 marca, 2016
To proste w wykonaniu, ale zarazem wykwintne śniadanie jest idealnym rozwiązaniem na Wielkanoc. Przy okazji przyrządzania tego dania możemy nauczyć się jak przygotowywać jajko po benedyktyńsku.
Pora: śniadanie Rodzaj dania: zapiekanka Czas przygotowania: ok. 20 minut Porcja: 2 osoby
Składniki:
Sos beszamelowy:
1 łyżka smalcu lub masła klarowanego
1 mała cebula
2 łyżki mąki
200 ml tłustego mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku.
Jajka po benedyktyńsku:
120 g mrożonego szpinaku (wykorzystany Nordis Szpinak)
100 ml śmietany 30% płynnej
2 łyżki tartego parmezanu
2 plasterki boczku
100 ml octu
2 jajka
grzanki.
Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody. Następnie robimy sos beszamelowy. W rondelku rozgrzewamy tłuszcz i szklimy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podgrzewamy przez chwilę. Oprószamy mąką i dokładnie mieszamy. Wlewamy małym strumieniem mleko, cały czas mieszając. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty, cały czas mieszając. Doprawiamy solą do smaku.
Do beszamelu dodajemy szpinak, śmietanę i parmezan. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do kokilek. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i zapiekamy ok. 12 minut.
Na patelni smażymy boczek na chrupko i robimy jajka po benedyktyńsku. W dużym garnku podgrzewamy wodę. Powinna być gorąca, ale nie powinna się gotować. Jajko wbijamy do miseczki i wlewamy 50 ml octu. W garnku mieszamy wodę tak, aby pośrodku zrobił się wir. Zdecydowanym ruchem wlewamy jajko z octem w sam środek wiru. Gotujemy ok. 2 minuty. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Jajko wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na talerz. W ten sam sposób przyrządzamy drugie jajko.
Jajka wykładamy na wyjęte z piekarnika kokilki, dodajemy boczek, posypujemy grzankami i podajemy od razu.