Obiad,  Zupy

Egzotyczna zupa z mango i marchewki z krewetkami

Zupa na obiad w postaci zupy krem stała się popularna w polskiej kuchni. Warto przy tej okazji sięgnąć po bardziej egzotyczne rozwiązania. Dobrym przykładem jest zupa oparta na marchwi i mango z orientalnym dodatkiem w postaci krewetek. Pomimo dość wyrafinowanej formy danie mieści się w kategorii szybka zupa dzięki wykorzystaniu mrożonej marchwi, co bardzo przyśpiesza pracę.

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: 3-4 osoby

Zupa na obiad, Obiad na szybko

Składniki:

  • 1 cebula
  • 400 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 1 duże mango
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 l bulionu warzywnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól i pieprz do smaku.

Do podania:

  • po 2 krewetki na porcję zupy
  • po 3 cienki plasterki buraka na porcję
  • olej kokosowy do smażenia.

Cebulę obieramy i siekamy. Mango obieramy i kroimy w kostkę.

W garnku na oleju kokosowym szklimy cebulę i dodajemy zmrożoną marchewkę. Podsmażamy przez chwilę i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Dodajemy mango i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z limonki.

Krewetki nakłuwamy na patyczki i podsmażamy na oleju kokosowym do lekkiego zrumienienia. Na tym samym oleju smażymy plasterki buraka. Wykładamy na ręcznik papierowy i oprószamy solą.

Zupę podajemy z szaszłykami z krewetek i chipsami z buraka.

Zupa na obiad, Obiad na szybko

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *