Tarta francuska 4 sery z brokułami

Poniższy przepis to propozycja na sycącą przekąskę bądź jarską kolację. Danie przyrządzamy z gotowego ciasta francuskiego, o którym warto wiedzieć parę rzeczy. Po pierwsze zawsze rozwijamy je z rulonu dopiero po rozmrożeniu- inaczej się połamie, po drugie wkładamy je zawsze do mocno nagrzanego piekarnika, wtedy będzie rosło ładnie i listkowało, natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że z ciasta zrobi się zakalec.

Pora: kolacja
Rodzaj dania: tarta
Czas przygotowania: do 20 minut
Czas pieczenia: do 30 minut
Porcja: 4 – 6 osób

Tarta francuska 4 sery z brokułami_05a

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 opakowanie ricotty
  • 200 g goudy
  • kilka większych różyczek brokuła
  • 1 ząbek czosnku
  • mielony pieprz.

Tarta francuska 4 sery z brokułami_01a

Ciasto francuskie rozmrażamy,układamy w natłuszczonej formie do tart i nakłuwamy widelcem.

Tarta francuska 4 sery z brokułami_02a

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z serkiem wiejskim. Mrożone brokuły wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 2 minuty. Odcedzamy i odkładamy na bok. Na ciasto wykładamy serek wiejski z czosnkiem  i pokrojoną w plastry mozzarellę.

Tarta francuska 4 sery z brokułami_03a

Wykładamy i rozsmarowujemy ricottę. Na serach układamy różyczki brokuła, oprószamy mielonym pieprzem i stratą goudą.

Tarta francuska 4 sery z brokułami_04a

Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>