Mąka z pestek dyni ma ciekawy, jasnozielony kolor. Podobną barwę będą miały potrawy, które z niej zrobimy. A może ich być wiele, gdyż mąka z pestek dyni świetnie sprawdza się jako dodatek do chleba, ciast, naleśników, koktajli, czy jako zagęstnik zup i sosów. Co istotne, to również doskonały bezglutenowy zamiennik panierki do kotletów.
W poniższym przepisie mąka z pestek dyni jest składnikiem słodkich naleśników. Ponieważ nie zawiera glutenu, należy dodać do niej trochę mąki ziemniaczanej, żeby “skleić” strukturę naleśników. Nadzienie z kwaśnych jabłek świetnie komponuje się smakowo z bitą śmietana lub lodami śmietankowymi.
Pora: deser/kolacja Rodzaj dania: naleśniki Czas przygotowania: do 30 minut Porcja: 2 osoby (ok. 12 naleśników)
Robimy ciasto: jajka ubijamy z cukrem, wlewamy zagęszczone mleko, dodajemy obie mąki i sól. Całość miksujemy na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i smażymy pojedyncze placki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
Robimy nadzienie: jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, wlewamy miód i sok wyciśnięty z połowy limonki.
Owoce dusimy na niewielkim ogniu, aż będą miękkie.
Gotowe nadzienie rozkładamy na naleśnikach i składamy je w trójkąty. Układamy na talerzach i dodajemy po 2 gałki lodów śmietankowych, oprószając je skórką startą z limonki.