Faszerowana dynia

Dynia hokkaido to jedna z bardziej popularnych w Polsce odmian tej wspaniałej rośliny. Charakteryzuje się ciemno pomarańczową skórką i delikatnym miąższem. Jest bardzo przyjazna dla kucharzy, ponieważ nie trzeba obierać jej ze skóry. Można zrobić z niej kremową zupę, ale nadaje się też do pieczenia i gotowania na parze.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne, zapiekanka
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Porcja: 4 osoby

Faszerowana dynia hokkaido_02a

Składniki:

  • 4 dynie hokkaido lub inne małe dynie
  • 400 g mięsa mielonego (wołowego)
  • 400 g ryżu paraboiled lub jaśminowego
  • 200 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew Kostka)
  • 3 dymki
  • 70 ml wytrawnego, białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 2 jajka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • mała natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku.

Dynię myjemy, osuszamy i odkrawamy wierzch, mniej więcej w 3/4 wysokości. Za pomocą łyżki stołowej lub łyżki do lodów usuwamy pestki. Miąższ wewnątrz dyni skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy solą i pieprzem.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Imbir obieramy i siekamy na małe kawałki, podobnie umytą natkę pietruszki. Jajka rozkłócamy i dodajemy szczyptę soli.

Posiekane warzywa oraz zmrożoną marchewkę mieszamy z mięsem, wlewamy wino, jajka i mieszamy dopóki składniki się nie połączą. Do masy dodajemy ryż i żurawinę. Doprawiamy solą, pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Farszem napełniamy dynie, przykrywamy odciętymi wierzchami i wkładamy do brytfanny. Podlewamy szklanką wody i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach C.

Faszerowana dynia hokkaido_03a Faszerowana dynia hokkaido_01a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>