Szybka, smaczna potrawa na jesienne dni. Kopytka gwarantują dużo energii, a śliwki, kozi ser i orzeczy włoskie podkręcają smak. W efekcie powstaje coś dla miłośników kluchów w dość wyrafinowanej otoczce. Spróbujcie koniecznie!
Pora: obiad, deser Rodzajdania: danie główne, zapiekanka Czasprzygotowania: ok. 15 minut Czas pieczenia: 25 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
500 g śliwek węgierek
3 płaskie łyżki cukru brązowego/trzcinowego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżka masła oraz masło do posmarowania formy
100 g serka koziego
50 g orzechów włoskich
ok. 800 g kopytek (wykorzystane Nordis Kopytka ziemniaczane).
Kopytka gotujemy w osolonej wodzie i odsączamy.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, dzielimy na połówki. Wkładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i mieszamy aż puszczą sok. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu ok. 3 minuty.
Głęboką formę do zapiekania smarujemy masłem i wykładamy ugotowanymi kopytkami. Na wierzch wykładamy śliwki wraz z sosem oraz masło w płatkach. Dodajemy serek kozi wykładany za pomocą łyżeczki, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.