Dynia hokkaido to jedna z bardziej popularnych w Polsce odmian tej wspaniałej rośliny. Charakteryzuje się ciemno pomarańczową skórką i delikatnym miąższem. Jest bardzo przyjazna dla kucharzy, ponieważ nie trzeba obierać jej ze skóry. Można zrobić z niej kremową zupę, ale nadaje się też do pieczenia i gotowania na parze.
Pora: obiad Rodzajdania: danie główne, zapiekanka Czasprzygotowania: ok. 30 minut Czas pieczenia: 45 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
4 dynie hokkaido lub inne małe dynie
400 g mięsa mielonego (wołowego)
400 g ryżu paraboiled lub jaśminowego
200 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew Kostka)
3 dymki
70 ml wytrawnego, białego wina
2 ząbki czosnku
3 cm korzenia imbiru
2 jajka
100 g suszonej żurawiny
mała natka pietruszki
sól, pieprz do smaku.
Dynię myjemy, osuszamy i odkrawamy wierzch, mniej więcej w 3/4 wysokości. Za pomocą łyżki stołowej lub łyżki do lodów usuwamy pestki. Miąższ wewnątrz dyni skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy solą i pieprzem.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Imbir obieramy i siekamy na małe kawałki, podobnie umytą natkę pietruszki. Jajka rozkłócamy i dodajemy szczyptę soli.
Posiekane warzywa oraz zmrożoną marchewkę mieszamy z mięsem, wlewamy wino, jajka i mieszamy dopóki składniki się nie połączą. Do masy dodajemy ryż i żurawinę. Doprawiamy solą, pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Farszem napełniamy dynie, przykrywamy odciętymi wierzchami i wkładamy do brytfanny. Podlewamy szklanką wody i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach C.