Zapiekanka ziemniaczana ze śliwkami, marchewką i boczkiem
23 października, 2015
Śliwiki węgierki świetnie sprawdzają się w deserach oraz są pyszne jedzone na surowo. Potrafią też dobrze harmonizować z wytrawnymi dodatkami i wzbogacać smak potraw. Nie trzeba dodawać dużo śliwek, żeby odczuć przyjemną zmianę smaku w wydawałoby się znanych i trudnych do modyfikacji potrawach.
Pora: obiad Rodzajdania: danie główne, zapiekanka Czasprzygotowania: ok. 30 minut Czas pieczenia: ok. 60 minut Porcja: 6-8 osób
Składniki:
300 g węgierek
250 g wędzonego boczku
2 kg ziemniaków
4 cebule
200 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
3 jajka
2 łyżeczki majeranku
sól, pieprz do smaku.
Ziemniaki oraz cebule obieramy i ścieramy na tarce lub siekaczu do warzyw. Dodajemy jajka, majeranek, sól, pieprz i mieszamy. Boczek kroimy w kostkę. Czterema łyżkami boczku wysypujemy naczynie żaroodporne, a pozostałą część dodajemy do masy ziemniaczanej i mieszamy. Naczynie wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i przez chwilę go podpiekamy. Na boczek wykładamy masę ziemniaczaną i przykrywamy ją połówkami śliwek (wcześniej myjemy je, usuwamy pestki, przecinamy na pół). Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 stopni C i podajemy ciepłą.