Bez glutenu,  Dania główne,  Obiad,  Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana ze śliwkami, marchewką i boczkiem

Śliwiki węgierki świetnie sprawdzają się w deserach oraz są pyszne jedzone na surowo. Potrafią też dobrze harmonizować z wytrawnymi dodatkami i wzbogacać smak potraw. Nie trzeba dodawać dużo śliwek, żeby odczuć przyjemną zmianę smaku w wydawałoby się znanych i trudnych do modyfikacji potrawach.

Pora: obiad
Rodzaj dania: danie główne, zapiekanka
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: ok. 60 minut
Porcja: 6-8 osób

Zapiekanka ziemniaczana ze śliwkami i boczkiem_01a

Składniki:

  • 300 g węgierek
  • 250 g wędzonego boczku
  • 2 kg ziemniaków
  • 4 cebule
  • 200 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz do smaku.

Ziemniaki oraz cebule obieramy i ścieramy na tarce lub siekaczu do warzyw. Dodajemy jajka, majeranek, sól, pieprz i mieszamy. Boczek kroimy w kostkę. Czterema łyżkami boczku wysypujemy naczynie żaroodporne, a pozostałą część dodajemy do masy ziemniaczanej i mieszamy. Naczynie wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i przez chwilę go podpiekamy. Na boczek wykładamy masę ziemniaczaną i przykrywamy ją połówkami śliwek (wcześniej myjemy je, usuwamy pestki, przecinamy na pół). Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 stopni C i podajemy ciepłą.

Zapiekanka ziemniaczana ze śliwkami i boczkiem_02a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *