Bezglutenowe zielone naleśniki

Mąka z pestek dyni ma ciekawy, jasnozielony kolor. Podobną barwę będą miały potrawy, które z niej zrobimy. A może ich być wiele, gdyż mąka z pestek dyni świetnie sprawdza się jako dodatek do chleba, ciast, naleśników, koktajli, czy jako zagęstnik zup i sosów. Co istotne, to również doskonały bezglutenowy zamiennik panierki do kotletów.

W poniższym przepisie mąka z pestek dyni jest składnikiem słodkich naleśników. Ponieważ nie zawiera glutenu, należy dodać do niej trochę mąki ziemniaczanej, żeby „skleić” strukturę naleśników. Nadzienie z kwaśnych jabłek świetnie komponuje się smakowo z bitą śmietana lub lodami śmietankowymi.

Pora: deser/kolacja
Rodzaj dania: naleśniki
Czas przygotowania: do 30 minut
Porcja: 2 osoby (ok. 12 naleśników)

Bezglutenowe zielone naleśniki_04a

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki z pestek dyni
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 350 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 1 łyżka cukru
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • olej do smażenia (wykorzystano olej ryżowy).

Bezglutenowe zielone naleśniki_01a

Nadzienie:

  • 2-3 jabłka
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • limonka.

Bezglutenowe zielone naleśniki_02a

Do podania:

  • lody śmietankowe (wykorzystane Nordis Cadenza śmietankowa).

Robimy ciasto: jajka ubijamy z cukrem, wlewamy zagęszczone mleko, dodajemy obie mąki i sól. Całość miksujemy na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i smażymy pojedyncze placki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.

Robimy nadzienie: jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, wlewamy miód i sok wyciśnięty z połowy limonki.

Bezglutenowe zielone naleśniki_03a

Owoce dusimy na niewielkim ogniu, aż będą miękkie.

Gotowe nadzienie rozkładamy na naleśnikach i składamy je w trójkąty. Układamy na talerzach i dodajemy po 2 gałki lodów śmietankowych, oprószając je skórką startą z limonki.

Bezglutenowe zielone naleśniki_06a Bezglutenowe zielone naleśniki_05a

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>