Tarta czekoladowa ze śliwkami i lodami
Śliwa domowa obejmuje liczne odmiany. Większość gatunków daje nam owoce soczyste i smaczne. A sezon trwa dość długo, bo aż od lipca. We wrześniu w sklepach królują odmiany późne, do których zalicza się piękna śliwka Bluefre. Nadzienie w poniższym przepisie na tartę jest lekko kwaskowe i będzie się świetnie komponować ze słodką bitą śmietaną i/lub lodami śmietankowymi.
Pora: deser
Rodzaj dania: ciasto
Czas przygotowania: do 20 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Porcja: 6-8 osób
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki tartej czekolady gorzkiej
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko.
Nadzienie:
- 1 pomarańcza (najlepiej nie pryskana)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki masła
- 1 płaska łyżeczka posiekanych listków rozmarynu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 600 g śliwek (wykorzystana odmiana Bluefre).
Do podania:
- bita śmietana i/lub lody śmietankowe (wykorzystana Nordis Cadenza waniliowa).
Robimy ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę z cukrem, solą, czekoladą i kakao. Dodajemy masło pocięte na kawałki, jajko i wyrabiamy ciasto dolewając w tzw. międzyczasie 2 łyżki zimnej wody.
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na okrągły placek. Łatwo to zrobić jeśli położymy lekko spłaszczone ciasto na arkuszu papieru pergaminowego, przykryjemy następnym i dopiero wtedy zaczniemy wałkować.
Kiedy rozwałkowane ciasto będzie gotowe odklejamy jeden z arkuszy papieru. Drugi odwracamy do góry nogami i ciasto zgrabnie wpada do formy. Forma powinna mieć ok. 25 cm średnicy. Brzegi ciasta formujemy w rant. Spód nakłuwamy widelcem, co pozwoli uniknąć wybrzuszenia tarty, ponieważ umożliwi parze wodnej wydostanie się spod kruchego ciasta. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Robimy nadzienie: myjemy pomarańczę, sparzamy skórkę i obieramy za pomocą obieraczki do warzyw. Paski siekamy w drobne igiełki. W rondlu roztapiamy masło, dodajemy miód, skórkę pomarańczową, rozmaryn i mieszamy.
Dodajemy umyte, wydrylowane i pokrojone w ósemki śliwki oraz 2 łyżki wody i mieszamy. Gotujemy 10 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Tak powstałe nadzienie rozkładamy na podpieczonym spodzie ciasta i pieczemy ok. 30 minut.