Obiad,  Zupy

Kartoflowa zupa krem

Ziemniak, nieodłączny element polskiej kuchni, wywodzi się z Andów i został sprowadzony do Europy dopiero w XVI w. Obecnie istnieje ok. tysiąca różnych odmian ziemniaka. Wszystkie mają swojego praprzodka w postaci gatunku hodowanego w Peru od 7 tysięcy lat. Nim podbił Stary Kontynent ziemniak musiał pokonać opór w postaci silnej niechęci wobec nowinki zza oceanu. Na przykład twierdzono, że zjedzenie bulwy ziemniaka powoduje trąd. Kto dziś o tym pamięta gotując pyszną kartoflankę?

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: do 20 minut
Czas gotowania: 25 minut
Porcja: 4-5 osób

Ziemniaczana zupa krem_03a

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml śmietany 30%
  • 200 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki chrzanu za słoika
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa, przyprawa warzywna do rosołu (najlepiej bez glutaminianu sodu).

Do podania:

  • 4-5 rzodkiewek
  • 4-5 plastrów szynki
  • ćwierć pęczka szczypiorku.

Ziemniaczana zupa krem_01a

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy masło i dusimy przez chwilę czosnek z cebulą. Dodajemy kawałki ziemniaków, mieszamy i przez chwilę dusimy.

Ziemniaczana zupa krem_02a

Wlewamy 1 i 1/4 litra wrzącej wody, śmietanę i zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie do zupy dodajemy chrzan i wszystko razem blendujemy. Wrzucamy zmrożoną marchewkę, przyprawę do rosołu i gotujemy ok. 5 minut. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Podajemy z plastrem szynki, plasterkami rzodkiewki i posiekanym szczypiorkiem.

Ziemniaczana zupa krem_04a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *