Ziemniak, nieodłączny element polskiej kuchni, wywodzi się z Andów i został sprowadzony do Europy dopiero w XVI w. Obecnie istnieje ok. tysiąca różnych odmian ziemniaka. Wszystkie mają swojego praprzodka w postaci gatunku hodowanego w Peru od 7 tysięcy lat. Nim podbił Stary Kontynent ziemniak musiał pokonać opór w postaci silnej niechęci wobec nowinki zza oceanu. Na przykład twierdzono, że zjedzenie bulwy ziemniaka powoduje trąd. Kto dziś o tym pamięta gotując pyszną kartoflankę?
Pora: obiad Rodzaj dania: zupa Czas przygotowania: do 20 minut Czas gotowania: 25 minut Porcja: 4-5 osób
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
1 ząbek czosnku
150 ml śmietany 30%
200 g marchewki (wykorzystana Nordis Marchew kostka)
1 łyżka masła
2 łyżki chrzanu za słoika
pieprz, sól, gałka muszkatołowa, przyprawa warzywna do rosołu (najlepiej bez glutaminianu sodu).
Do podania:
4-5 rzodkiewek
4-5 plastrów szynki
ćwierć pęczka szczypiorku.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy masło i dusimy przez chwilę czosnek z cebulą. Dodajemy kawałki ziemniaków, mieszamy i przez chwilę dusimy.
Wlewamy 1 i 1/4 litra wrzącej wody, śmietanę i zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Kiedy ziemniaki będą miękkie do zupy dodajemy chrzan i wszystko razem blendujemy. Wrzucamy zmrożoną marchewkę, przyprawę do rosołu i gotujemy ok. 5 minut. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Podajemy z plastrem szynki, plasterkami rzodkiewki i posiekanym szczypiorkiem.