Sałatki i surówki

Sałatka z brokuła i pieczarek

Poniższa sałatka nie należy do sałatek wykwintnych jednak robi się ją bardzo szybko. Świetnie pasuje do mięsa z grilla, jak i pieczonych mięs. Dobrze smakuje również jako samodzielna sałatka podana z grzankami.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: sałatka
Czas przygotowania: do 20 minut
Porcja: 4 osoby

Sałatka z brokuła i pieczarek_03a

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonych brokułów (wykorzystano Nordis brokuły) lub 1 średni świeży brokuł
  • 1 mały słoiczek pieczarek marynowanych
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 pełne łyżki majonezu
  • pieprz do smaku.

Sałatka z brokuła i pieczarek_01a

Zmrożone brokuły wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy maksymalnie 5 minut (brokuły powinny być jędrne). Odcedzamy i odkładamy na bok do ostudzenia.

Ogórki kroimy w małą kostkę, a pieczarki osączamy z zalewy i kroimy w plasterki.

Sałatka z brokuła i pieczarek_02a

Śmietanę mieszamy z majonezem tworząc sos. Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem i doprawiamy pieprzem.

Sałatka z brokuła i pieczarek_04a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *