Danie, które może zjeść każdy kto ma zamiar zabrać się do tęgiej roboty, aby zapewnić sobie odpowiednio dużo energii. Do przygotowania tej potrawy potrzeba kilku podstawowych umiejętności przydatnych w kuchni, takich jak smażenie, gotowanie i grillowanie. Aby danie wykonać szybciej warzywa możemy usmażyć na patelni zamiast grillować.
Pora: obiad Rodzajdania: danie główne Czasprzygotowania: ok. 40 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
ok. 800 g polędwiczki wieprzowej
300 ml bulionu
2 cukinie
2 papryki
pomidorków koktajlowych
1 średni brokuł
2 opakowania kopytek (wykorzystane Nordis kopytka) lub gnocchi
mąka do oprószenia
masło klarowane lub oliwa do smażenia
sól, pieprz, majeranek do smaku.
Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy mąką i obsmażamy ze wszystkich stron.
Przekładamy do garnka z gotującym się bulionem i gotujemy ok. 10 minut.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane i przez ok. 10 minut podsmażamy pokrojone warzywa.
Pod koniec smażenia doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem i dokładnie mieszamy.
Kopytka gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Polędwiczki wyjmujemy z garnka, kroimy na plastry i układamy na talerzach. Podajemy z kopytkami, warzywami. Kopytka i polędwiczki polewamy sosem, w którym gotowały się polędwiczki.