W tym daniu spotykają się jajko i szpinak – prześladowane przez długie lata pewnymi stereotypami myślenia na ich temat. Jajko oskarżano o to, że jest skrajnie niezdrowe, zaś szpinak o to, że jest niesmaczny (ten podawany na koloniach rzeczywiście nie należał do hitów), ale zawiera za to ponadprzeciętne dawki żelaza. Rzeczywistość jest nieco inna, ponieważ jajko (oczywiście z wolnego wybiegu) jest jedną z najzdrowszych rzeczy, jaką możemy zjeść. Natomiast dobrze podany szpinak jest pyszny, ale zawiera mniej żelaza niż przez długie lata sądzono. Naukowiec, który określał zawartość tego pierwiastka w szpinaku pomylił się zapisując wynik badania o rząd wielkości.
Pora: śniadanie, obiad Rodzajdania: jajka na szpinaku Czasprzygotowania: ok. 25 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
150 g śmietanki kremówki
150 g sera grana padano, parmezanu lub oryginalnego cheddar
1 średnia cebula
1 łyżka masła klarowanego
500 g mrożonego szpinaku
4 jajka
sól, pierz, gałka muszkatołowa do smaku.
Kremówkę zagotowujemy, wrzucamy 2/3 startego sera i rozpuszczamy go na małym ogniu.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle klarowanym i dodajemy zmrożony szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi wlewamy śmietanę z serem i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Jajka gotujemy na miękko, zalewamy zimną wodą, obieramy, przekrawamy na pół i układamy na szpinaku. Posypujemy resztą startego sera.
Jeden komentarz
Basia
Bardzo fajny, prosty przepis. Wprawdzie o ile jajko sadzone ze szpinakiem jadłam, to takiego jeszcze nie, ale jak tamto mi smakowało to i to musi. 🙂 A przy tym to wszystko bardzo zdrowe. Sam szpinak – wskazany przy odchudzaniu: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/szpinak-warzywo-kt%C3%B3re-pomaga-schudn%C4%85%C4%87 Zresztą jajko również – na długo syci.