Bez glutenu,  Dania główne,  Na śniadanie lub kolację,  Obiad,  Śniadanie i Kolacja

Jajka na miękko na szpinaku

W tym daniu spotykają się jajko i szpinak – prześladowane przez długie lata pewnymi stereotypami myślenia na ich temat. Jajko oskarżano o to, że jest skrajnie niezdrowe, zaś szpinak o to, że jest niesmaczny (ten podawany na koloniach rzeczywiście nie należał do hitów), ale zawiera za to ponadprzeciętne dawki żelaza. Rzeczywistość jest nieco inna, ponieważ jajko (oczywiście z wolnego wybiegu) jest jedną z najzdrowszych rzeczy, jaką możemy zjeść. Natomiast dobrze podany szpinak jest pyszny, ale zawiera mniej żelaza niż przez długie lata sądzono. Naukowiec, który określał zawartość tego pierwiastka w szpinaku pomylił się zapisując wynik badania o rząd wielkości.

Pora: śniadanie, obiad
Rodzaj dania: jajka na szpinaku
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Porcja: 4 osoby

Jajka na miękko na szpinaku_02a

Składniki:

  • 150 g śmietanki kremówki
  • 150 g sera grana padano, parmezanu lub oryginalnego cheddar
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka
  • sól, pierz, gałka muszkatołowa do smaku.

Kremówkę zagotowujemy, wrzucamy 2/3 startego sera i rozpuszczamy go na małym ogniu.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle klarowanym i dodajemy zmrożony szpinak. Gdy szpinak się rozmrozi wlewamy śmietanę z serem i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Jajka gotujemy na miękko, zalewamy zimną wodą, obieramy, przekrawamy na pół i układamy na szpinaku. Posypujemy resztą startego sera.

Jajka na miękko na szpinaku_03a

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *