Pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka, które podbiją podniebienie wielu osobom. Dużym atutem jest oczywiście zmniejszona ilość kalorii :). Ciastka są bez cukru, bez glutenu, a także z obniżoną ilością tłuszczu. Pulpa jabłkowa sprawa, że ciasto lepiej się „łączy” i w ten sposób zastępuje gluten, a w połączeniu z cynamonem daje świetny smak i aromat. Polecam skorzystać z przepisu nawet osobom będącym na diecie, gdyż jedno ciasteczko ma zaledwie 55 kcal. Raz na jakiś czas można wprowadzić do swojego jadłospisu tego typu produkty, ale trzeba pamiętać by jeść je z rozwagą.
Składniki:
60 g. mąki kukurydzianej
30 g. proszku budyniowego o smaku waniliowym
35 g. masła
1 żółtko
1 jabłko
¼ łyżeczki sody
¼ łyżeczki cynamonu
łyżeczka stewi*
*Jeśli użyjemy innego słodzika np. erytrytol lub ksylitol, ilość należy zwiększyć w zależności jaką słodkość chce się uzyskać. Osobiście uważam, że max 3 łyżeczki wystarczą, bo dodane jabłko też daje słodycz.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żółtko wbić do startego jabłka, dodać pokrojone na drobno masło i resztę składników. Ciasto wyrobić ręcznie (uwaga jest bardzo klejące). Na papierze do pieczenia wykładać łyżeczką ciasto, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10-12 minut.