Bez glutenu,  Ciasta i ciastka,  Deser,  Fit deser

Kruche ciasteczka jabłkowe

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka, które podbiją podniebienie wielu osobom.  Dużym atutem jest oczywiście zmniejszona ilość kalorii :). Ciastka są bez cukru, bez glutenu, a także z obniżoną ilością tłuszczu. Pulpa jabłkowa sprawa, że ciasto lepiej się „łączy” i w ten sposób zastępuje gluten, a w połączeniu z cynamonem daje świetny smak i aromat. Polecam skorzystać z przepisu nawet osobom będącym na diecie, gdyż jedno ciasteczko ma zaledwie 55 kcal.  Raz na jakiś czas można wprowadzić do swojego jadłospisu tego typu produkty, ale trzeba pamiętać by jeść je z rozwagą. ?

Składniki:

  • 60 g. mąki kukurydzianej
  • 30 g. proszku budyniowego o smaku waniliowym
  • 35 g. masła
  • 1 żółtko
  • 1 jabłko
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka stewi*

*Jeśli użyjemy innego słodzika np. erytrytol lub ksylitol, ilość należy zwiększyć w zależności jaką słodkość chce się uzyskać. Osobiście uważam, że max 3 łyżeczki wystarczą, bo dodane jabłko też daje słodycz.

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żółtko wbić do startego jabłka, dodać pokrojone na drobno masło i resztę składników. Ciasto wyrobić ręcznie (uwaga jest bardzo klejące). Na papierze do pieczenia wykładać łyżeczką ciasto, następnie włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10-12 minut.

Z przepisu wychodzi 14 ciasteczek

1 ma 55 kcal.

Makroskładniki całości:

Energia: 772 kcal., Węglowodany: 99 g., Białko: 13 g., Tłuszcz: 36 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *