Owsianka to jedno z podstawowych posiłków na śniadanie. Kiedyś jadłam ją każdego dnia w takiej samej wersji na mleku z tartym jabłkiem i cynamonem. Później zaczęłam bardziej kombinować i robić ją w różnych ciekawych odsłonach. Płatki owsiane są świetnym źródłem błonnika oraz witamin z grupy B. Dzięki sporej zawartości włókna pokarmowego przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu oraz poprawy perystaltyki jelit. Spożywane regularnie wpływają na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby cywilizacyjne, dodatkowo sycą na długo, także polecane są w dietach redukujących masę ciała. Najlepiej sięgać po te najmniej przetworzone, czyli płatki owsiane górskie lub zwykłe. Poniżej przedstawiam przepis na szybką, pyszną, a zarazem niezwykłą owsiankę. 😉
Przepis na 1 porcję
Skladniki:
3 łyżki płatków owsianych górskich
Szklanka mleka migdałowego
¼ marchewki
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki cynamonu
½ banana
Orzechy
Szczypta pieprzu
Łyżeczka masła orzechowego
Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Napój migdałowy zagotować z płatkami owsianymi, później odstawić by płatki wchłonęły cały płyn. Gdy będzie za gęsta można dodać odrobinę wody lub mleka. Na końcu wsypać kurkumę, cynamon i szczyptę pieprzu oraz startą marchewkę, rozmieszać. Przelać do miseczki, wkroić banana lub inne owoce, posypać orzechami i polać masłem orzechowym.