Ostatnio zainteresowaniem cieszy się dieta ketogeniczna, czyli sposób żywienia, w którym główne źródło energii stanowi tłuszcz, a nie węglowodany jak w tradycyjnym modelu odżywiania. Na takiej diecie rezygnuje się z cukru, produktów mącznych, a także z niektórych warzyw i owoców. Taki sposób odżywiania poleca się szczególnie osobom mającym problem z poziomem glukozy we krwi. Niektóre badania udowodniły, że dieta z niską zawartością węglowodanów sprawdzi się również jako pomoc w leczeniu nowotworów. Jednak owe badania przeprowadzono tylko na zwierzętach, więc obecnie nie rekomenduje się stosowania takiej diety, wśród osób na onkologii, ale możliwe że zmieni się to w przyszłości. Poniższy przepis na ciasto jest inspiracją przepisu, który znalazłam na stronie blogerki z Nowej Zelandii specjalizującej się w wypiekach ketogenicznych. Ps: Ciasto najlepiej smakuje na 2 dzień.
Sładniki:
120 g. mąki kokosowej
50 g. mąki migdałowej
5 jajek
80 g. masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kilka kropel aromatu waniliowego
0,5 łyżki stewii
1,5 łyżki erytrytolu
Cynamon
Opcjonalnie: połowę jabłka
Cynamon wymieszać w miseczce z erytrytolem. Jajka zmiksować ze stewią i aromatem waniliowym na puszystą masę. Następnie roztopić masło, wystudzone przelać do masy jajecznej. Kolejno dodać mąkę kokosową i migdałową, wraz z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do brytfanki uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Masę posypać obficie cynamonem wymieszanym z etryrytolem i następnie wyłożyć pozostałą część ciasta. Na wierzch można położyć pokrojone jabłka i posypać cynamonem. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut.