Dania główne,  Obiad

Filety rybne po chińsku

W Polsce ryby jada się dość rzadko (poza regionami nadmorskimi). Ciągle przegrywają z mięsem, a szkoda, ponieważ ryby są lekkostrawne i zawierają wiele soli mineralnych, witamin i mikroelementów.

“Rybia” oferta w sklepach najczęściej ogranicza się do jednej lodówki z kilkoma rodzajami filetów. Nawet ta skromna oferta pozwala jednak przyrządzić ciekawe danie. Pamiętajmy, że ryby mrożone mają tę zaletę, że przygotowuje się je bardzo szybko. Nie spowalaniają nas również dodatki, ponieważ użyta w przepisie mieszanka chińska to również mrożonka, którą wrzucamy na patelnię wprost z opakowania. Cena dania dla 2/3 osób ok. 20 zł.

Filety rybne po chińsku

Składniki:

  • 1 opakowanie mieszanki chińskiej (ok. 6 zł)
  • 300 g filetów rybnych (użyty filet z mintaja ok. 9 zł)
  • sok z cytryny
  • mąka do opanierowania
  • 1 cm świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 50 ml wody
  • 20 ml sherry lub wiśniówki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta cukru
  • pieprz cayenne, sól, pieprz do smaku.

Filety rybne myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę wielkości ok. 3 cm.

DSC_3594_a
Filety rybne kroimy w kostkę wielkości ok. 3 cm.

Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i obtaczamy w mące.

DSC_3596_a
Następnie filety skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim filety przez 5-6 min. na złotobrązowy kolor. Zdejmujemy z patelni i trzymamy w cieple pod przykryciem. Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy rybę, wrzucamy posiekany drobno czosnek, imbir oraz mieszankę warzywną i obsmażamy ciągle mieszając. Akceptowalana jest wersja bez czosnku i imbiru – będzie mniej egzotyczna i mniej odświeżająca (zasługa imbiru).

DSC_3597_a
Na patelnię, na której smażyliśmy rybę wrzucamy posiekany drobno czosnek, imbir oraz mieszankę warzywną i obsmażamy ciągle mieszając.

Przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayenne. Dolewamy wymieszane wcześniej składniki: sos sojowy, wiśniówkę, wodę, mąkę ziemniaczaną i szczyptę cukru. Ponieważ sos będzie gęstniał ciągle mieszamy, aby nie zrobiły się grudki.

Wkładamy na patelnię kawałki ryby i jeszcze chwilkę smażymy wszystko razem. Podajemy z ryżem.

Filety rybne po chińsku

Jeden komentarz

  • Luka

    Muszę wypróbować taką rybkę, zawsze robię kurczaka po chińsku, w lidlu wkrótce tydzień azjatycki, liczę na jakieś fajne sosy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *