Bez glutenu,  Ciasta i ciastka,  Deser,  Fit deser,  Święta Wielkanocne

Babka wielkanocna low carb

Na wielkanocnym stole prócz jajek nie może zabraknąć tradycyjnego ciasta o charakterystycznym kształcie, czyli babki wielkanocnej ? Klasyczna wersja wypieku ma sporą ilość kalorii, więc musiałam zrobić ją w trochę „lżejszej” odmianie. I tak powstała babka low carb, czyli z obniżoną zawartością węglowodanów. Zamiast mąki pszennej jest mąka kokosowa, wykazująca znacznie niższą ilość cukrowców. Dodatkowym atutem jest to, że wystarczy niewielka jej ilość by ciasto zrobiło się gęste, w ten sposób zamiast dać 170 g. mąki pszennej, dałam jedynie 55 g. kokosowej. Dodatek skórki z cytryny sprawia, że ciasto nabiera przyjemnego cytrynowego smaku. Polecam wypróbować poniższy przepis, może zdziwić nie jedną osobę, że z takich składników wyszła tak dobra babka wielkanocna.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 białko jaja
  • 55 g. mąki kokosowej
  • 20 g. proszku budyniowego o smaku śmietankowym
  • 30 g. masła
  • 50 ml. dowolnego mleka (ja użyłam owsianego)
  • Łyżeczka proszku do pieczenia bio
  • ¼ łyżeczki sody
  • Szczypta soli
  • Pół łyżeczki skórki z cytryny
  • Łyżka soku z cytryny
  • 3,5 łyżki erytrytolu

Jajka ubić z erytrytolem na puch. Dodać mąkę, budyń, proszek do pieczenia sodę, szczyptę soli oraz mleko z rozpuszczonym masłem, wszystkie składniki zmiksować. Następnie dodać sok z cytryny oraz skórkę, wymieszać. Wyłożyć masę do formy uprzednio wysmarowanej dowolnym tłuszczem. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut.

Makroskładniki ciasta z wymienionych na górze składników:

Energia: 834 kcal., Węglowodany: 33 g., Białko: 40,2 g., Tłuszcz: 53,5 g.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *