Brownie to ciasto czekoladowe wywodzące się ze Stanów Zjednoczonych. Pierwsze wzmianki o nim pojawiły się początkiem XX w., z czasem wypiek zyskał dużą popularność na całym świecie. Główną bazą ciasta jest gorzka czekolada, kolejnymi składnikami są masło, cukier, jajka, a także niewielka ilość mąki. Przepis na brownie nieco zmodyfikowałam, gdyż jest bez dodatku mąki, cukru oraz z mniejsza ilością masła. Dzięki czemu ciasto jest znacznie mniej kaloryczne od tradycyjnej wersji. Wypiek jest bezglutenowy oraz oraz nadaje się dla osób będących na dietach niskowęglowodanowych.
Składniki:
5 jajek
1 żółtko
2 łyżki kakao
60 g. masła
100 g. gorzkiej czekolady co najmniej 70%
1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
¼ łyżeczka sody
Szczypta soli
kilka kropel aromatu waniliowego
3-4 łyżki erytrytolu
Jajka i żółtko ubić z erytrytolem i aromatem waniliowym na puszystą masę. Masło rozpuścić z gorzką czekoladą w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Wystudzoną czekoladę wraz z masłem przelać do masy jajecznej, dodać proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, zmiksować. Ciasto przelać do formy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).
komentarze 2
JoaKum
W skladnikach nie ma cukru/erytrolu?
Agata Lazar
Już poprawione, dziękuje za zwrócenie uwagi 🙂