Zielone curry z dorszem, dynią i szpinakiem

Poniższy przepis bazuje na filecie z dorsza, ale zielone curry i pozostałe składniki dominują w tym daniu. Bogaty aromat to wyróżnik tego pysznego posiłku, który można polecić każdemu. Nawet tym, którzy nie przepadają za dorszami. Rybny smak jest w tym przepisie, ujmując to w terminologii piłkarskiej, zepchnięty do głębokiej defensywy.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: 2-3 osoby

Zielone curry z dorszem, dynią i szpinakiem_03a

Składniki:

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry (do łagodnego curry wystarczy 1 płaska łyżeczka)
  • 1 szklanka surowej dyni
  • 500 ml bulionu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 100 ml śmietany 30%
  • 300 g filetów z dorsza
  • 60 g szpinaku (wykorzystany Nordis Szpinak)
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • ryż – zależnie od apetytu.

Do garnka wlewamy olej i podgrzewamy. Dodajemy pastę curry i podsmażamy przez 1-2 minuty na małym ogniu, co chwilę mieszając. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę (1×1 cm) dynię i smażymy przez ok. 1 minutę cały czas mieszając.
Dodajemy ok. 3 łyżki podgrzanego wcześniej bulionu i podsmażamy przez 2-3 minuty, co chwilę mieszając. Wlewamy pozostały bulion i gotujemy przez 5 minut. Dodajemy mleko kokosowe, pokrojonego na kawałki dorsza, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5-7 minut na małym ogniu, aż dynia będzie miękka. Około 2 minut przed końcem gotowania dodajemy szpinak (może być zmrożony).
Curry doprawiamy solą w razie potrzeby oraz sokiem z limonki. Podajemy z ryżem (najlepiej jaśminowym).

Zielone curry z dorszem, dynią i szpinakiem_02a

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>