Mus z jabłek, gruszek i bananów do kopytek i makaronów
26 lutego, 2016
Kopytka kojarzą nam się z tłuszczem, skwarkami i tarta bułką. Tymczasem można je podać bardzo szybko, i zarazem nietypowo, na słodko. Do wykonania przepisu wystarczy zdobyć parę jabłek i gruszek oraz banana. Wszystkie te owoce są dostępne o tej porze roku niemal w każdym sklepie spożywczym.
Pora: obiad, kolacja Rodzaj dania: danie główne Czas przygotowania: ok. 25 minut Porcja: 2 osoby
Gruszki i jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki lub plasterki i wsadzamy do garnka wraz z połową szklanki wody. Gotujemy ok. 10 minut na małym ogniu i dodajemy pokrojonego w plasterki banana. Dusimy jeszcze 5 minut i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Kopytka gotujemy wg przepisu na opakowaniu, wykładamy na talerze, dodajemy łyżeczkę masła i posypujemy kawałkami twarogu. Na kopytka wykładamy mus owocowy i posypujemy posiekanymi migdałami.