Jedną z popularniejszych ostatnio potraw jest makaron ze szpinakiem. Nic dziwnego. To danie daje się przyrządzić ze składników często kupowanych na zapas. Kiedy nie ma nic innego pod ręką z łatwością możemy sięgnąć do szafki po makaron, wyciągnąć z zamrażarki trochę szpinaku i zerwać parę listków bazylii z doniczki na kuchennym parapecie. Reszta ważnych składników również często gości w kuchni, np. słoiczek z oliwkami, pomidory w oleju czy mała puszka tuńczyka w sosie własnym.
Pora: obiad, kolacja Rodzaj dania: danie główne Czas przygotowania: ok. 35 minut Porcja: 2 osoby
Składniki:
250 g makaronu (świderki)
2 ząbki czosnku
100 g szpinaku (wykorzystany Nordis szpinak)
ok. 10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
50 g czarnych oliwek
2 łyżki oliwy
100 ml śmietany 30% (płynnej)
1 puszka (ok. 180 g) tuńczyka w sosie własnym
parę świeżych listków bazylii
sól, pieprz do smaku.
Szpinak rozmrażamy i odciskamy na sitku. Makaron przygotowujemy al dente wg przepisu na opakowaniu, zostawiając 2 łyżki wody z gotowania. Pomidory kroimy w paski, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, oliwki kroimy na plasterki. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dzielimy za pomocą widelca na mniejsze kawałki.
Na dużą patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i podsmażamy czosnek przez ok. 1 minutę. Dodajemy szpinak i wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy ok. 2-3 minuty. Dorzucamy pomidory, oliwki i wszystko mieszamy. Dodajemy makaron z 2 łyżkami wody z gotowania i całość podgrzewamy na małym ogniu jeszcze ok. 2 minut. Makaron zdejmujemy z patelni, rozkładamy na talerze, dodajemy tuńczyka i dekorujemy listkami bazylii.
Jeden komentarz
Astoria
Fajny przepis, smakowity na obiadek