Na śniadanie lub kolację,  Obiad,  Śniadanie i Kolacja

Makaron ze szpinakiem

Jedną z popularniejszych ostatnio potraw jest makaron ze szpinakiem. Nic dziwnego. To danie daje się przyrządzić ze składników często kupowanych na zapas. Kiedy nie ma nic innego pod ręką z łatwością możemy sięgnąć do szafki po makaron, wyciągnąć z zamrażarki trochę szpinaku i zerwać parę listków bazylii z doniczki na kuchennym parapecie. Reszta ważnych składników również często gości w kuchni, np. słoiczek z oliwkami, pomidory w oleju czy mała puszka tuńczyka w sosie własnym.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 35 minut
Porcja: 2 osoby

Makaron ze szpinakiem, tuńczykiem i suszonymi pomidorami_01a

Składniki:

  • 250 g makaronu (świderki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g szpinaku (wykorzystany Nordis szpinak)
  • ok. 10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 50 g czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml śmietany 30% (płynnej)
  • 1 puszka (ok. 180 g) tuńczyka w sosie własnym
  • parę świeżych listków bazylii
  • sól, pieprz do smaku.

Szpinak rozmrażamy i odciskamy na sitku. Makaron przygotowujemy al dente wg przepisu na opakowaniu, zostawiając 2 łyżki wody z gotowania. Pomidory kroimy w paski, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, oliwki kroimy na plasterki. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dzielimy za pomocą widelca na mniejsze kawałki.

Na dużą patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i podsmażamy czosnek przez ok. 1 minutę. Dodajemy szpinak i wlewamy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy ok. 2-3 minuty. Dorzucamy pomidory, oliwki i wszystko mieszamy. Dodajemy makaron z 2 łyżkami wody z gotowania i całość podgrzewamy na małym ogniu jeszcze ok. 2 minut. Makaron zdejmujemy z patelni, rozkładamy na talerze, dodajemy tuńczyka i dekorujemy listkami bazylii.

Makaron ze szpinakiem, tuńczykiem i suszonymi pomidorami_02a

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *