Cannelloni ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym
16 lutego, 2016
Popularne danie włoskie, w którym makaron (najczęściej cylindryczny) nadziewany jest mięsem, warzywami lub nadzieniem serowym z przyprawami i sosem. Łatwiej przygotować tę potrawę z użyciem płatów lasagne, co proponujemy w niniejszym przepisie.
Pora: obiad, kolacja Rodzajdania: danie główne Czasprzygotowania: ok. 30 minut Czas pieczenia: 30-40 minut Porcja: 4-6 osób.
Szpinak rozmrażamy na sitku i odciskamy nadmiar wody.
Czosnek i cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy w rondelku na oliwie. Wlewamy passatę, krojone pomidory i dodajemy resztę składników (poza świeżą bazylią). Rondelek przykrywamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekaną bazylię i zestawiamy z ognia.
Mieszamy razem ricottę z 1/4 mascarpone, 1/2 parmezanu, szpinakiem i szczyptą gałki muszkatołowej na gładka masę.
3/4 mascarpone mieszamy z jajkiem również na gładką masę.
Każdy z płatów lasagne gotujemy ok. 2-3 minut w osolonej wodzie z łyżką oliwy i odkładamy na bok tak, aby płaty się nie skleiły. Każdy płat smarujemy nadzieniem szpinakowym i zawijamy w rulon. Układamy w dużym naczyniu do zapiekania, do którego wlaliśmy wcześniej sos pomidorowy. Każdy z rulonów delikatnie wciskamy w sos tak, aby ścianki rulonów się nie skleiły. Na całość wykładamy masę jajeczną i posypujemy pozostałym parmezanem i gałką muszkatołową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 30-40 minut, aż masa się zrumieni. Podajemy z mieszanką sałat skropioną oliwą.