Cannelloni ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym

Popularne danie włoskie, w którym makaron (najczęściej cylindryczny) nadziewany jest mięsem, warzywami lub nadzieniem serowym z przyprawami i sosem. Łatwiej przygotować tę potrawę z użyciem płatów lasagne, co proponujemy w niniejszym przepisie.

Pora: obiad, kolacja
Rodzaj dania: danie główne
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas pieczenia: 30-40 minut
Porcja: 4-6 osób.

Canelloni ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym_01a

Składniki:

  • 12 płatów lasagne
  • 1 duże jajko
  • 400 siekanego szpinaku (wykorzystany Nordis Szpinak)
  • 250 g ricotty
  • 250 g mascarpone
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej.

Sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oregano
  • świeżo mielony pieprz
  • pół pęczka bazylii.

Do podania:

  • mix sałat

Szpinak rozmrażamy na sitku i odciskamy nadmiar wody.

Czosnek i cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy w rondelku na oliwie. Wlewamy passatę, krojone pomidory i dodajemy resztę składników (poza świeżą bazylią). Rondelek przykrywamy i gotujemy 10 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekaną bazylię i zestawiamy z ognia.

Mieszamy razem ricottę z 1/4 mascarpone, 1/2 parmezanu, szpinakiem i szczyptą gałki muszkatołowej na gładka masę.

3/4 mascarpone mieszamy z jajkiem również na gładką masę.

Każdy z płatów lasagne gotujemy ok. 2-3 minut w osolonej wodzie z łyżką oliwy i odkładamy na bok tak, aby płaty się nie skleiły. Każdy płat smarujemy nadzieniem szpinakowym i zawijamy w rulon. Układamy w dużym naczyniu do zapiekania, do którego wlaliśmy wcześniej sos pomidorowy. Każdy z rulonów delikatnie wciskamy w sos tak, aby ścianki rulonów się nie skleiły. Na całość wykładamy masę jajeczną i posypujemy pozostałym parmezanem i gałką muszkatołową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 30-40 minut, aż masa się zrumieni. Podajemy z mieszanką sałat skropioną oliwą.

Canelloni ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym_02a

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>