Szybki obiad z kurczaka, ziemniaków i mieszanki leczo
12 lutego, 2016
Mieszanka leczo to jeden z najbardziej uniwersalnych zestawów mrożonych warzyw. W tym przypadku wykorzystujemy je do dania, którego przygotowanie – bez pieczenia – zajmuje ok. 10 minut.
Pora: obiad Rodzajdania: danie główne Czasprzygotowania: ok. 10 minut (plus godzina marynaty) Czas pieczenia: 40 minut Porcja: 3 osoby
Wszystkie składniki sosu mieszamy i dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Sos wylewamy na umieszczone w misce filety z kurczaka. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę (można włożyć na noc).
Filety rumienimy na rozgrzanej patelni z obu stron.
Ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Na dnie żaroodpornego naczynia układamy ziemniaki, wsypujemy zmrożoną mieszankę leczo i układamy filety z kurczaka. Całość polewamy sosem, który pozostał po marynowaniu filetów.
Naczynie przykrywamy i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 minut.