Obiad,  Zupy

Zupa z kurek

Kurki to jedne z niewielu grzybów, które występują w naszych lasach aż od maja do listopada. To jednak nie jedyna ich zaleta. Od czasów starożytnych były szeroko stosowane w medycynie ludowej. Polepszają pracę wątroby, łagodzą zapalenie spojówek, podwyższają odporność na choroby infekcyjne. W ich składzie znajdziemy bogactwo witamin, mikro i makroelementów: A, E, C, PP, D2, B1, B2, wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor, a szczególnie dużo miedzi i cynku. Korzystajmy z nich póki jeszcze możemy.

Pora: obiad
Rodzaj dania: zupa
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas gotowania: 14 minut
Porcja: 6 porcji

Szybka zupa

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 suszony borowik dla aromatu
  • 300 g kurek
  • 300 g batatów lub ziemniaków
  • 200 g włoszczyzny (wykorzystana Włoszczyzna krojona w paski Nordis)
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki kremówki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 mała posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka koperku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku.

Bulion doprowadzamy do wrzenia wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i borowikiem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty lub ziemniaki.

Na maśle szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki kurki oraz posiekaną połowę koperku. Podsmażamy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez ok. 7 minut. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek.

Zawartość patelni przekładamy do garnka z batatami i warzywami. Gotujemy 7 minut. Ziemniaki powinny być miękkie. Wlewamy sos sojowy, śmietanę i wszystko miksujemy za pomocą blendera. Zupę doprawiamy. Przed podaniem dekorujemy posiekanym koperkiem.

Szybka zupa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *