Tarta gruszkowa
Jedną z najstarszych odmian gruszy jest Konferencja, niezmienne uznawana za niezawodną. Wywodzi się z Anglii, a w Zachodniej Europie rozpowszechniła się pod koniec XIX w. W Polsce jednak rozpoczęto jej uprawę znacznie później, bo w latach 70. XX w. Szybko stała się jedną z najbardziej cenionych odmian jesiennych, polecanych do uprawy amatorskiej i produkcji towarowej. Jej owoce są soczyste, słodkie i smaczne. Są świetną alternatywą dla jabłek w jesiennej tarcie.
Pora: podwieczorek
Rodzaj dania: tarta
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość: 8 – 10 porcji
Składniki:
- 80 g masła
- 60 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 132 g brązowego cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 3 jajka
- 1 cytryna (sok oraz skórka)
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 1 kg dojrzałych gruszek.
Do podania:
- lody waniliowe (wykorzystana Nordis Cadenza waniliowa).
Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem oraz cukrem z waniliowym. Dodajemy 2 jajka, śmietanę, skórkę z cytryny i 3 łyżki miękkiego masła. Ubijamy mikserem na gładką masę i przekładamy do formy na tartę (średnica ok. 25 cm).
Gruszki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Część plasterków odkładamy do dekoracji. Pozostałe umieszczamy w cieście i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Pozostałe masło roztapiamy w rondelku na małym ogniu. Ubijamy mikserem jajko i dodajemy łyżkę roztopionego masła oraz 3 łyżki cukru. Ubijamy na gładką masę.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na wierzch masę jajeczną. Na wierzchu układamy na około plasterki gruszek, skrapiamy je resztą roztopionego masła i resztą cukru. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Piekarnik powinien mieć niższą temperaturę – 170 stopni C. Gruszki powinny się przyrumienić. Podajemy wraz z gałką lodów waniliowych.
Jeden komentarz
Kasia
Wspaniały podwieczorek.
Idealnie jesienny…
🙂