Deser

Waniliowo – czekoladowy lava cake

Kiedy na zewnątrz robi się zimno i niespecjalnie mamy ochotę na lodowe słodkości, warto przestawić się na ciepłe, rozgrzewające desery. Nie oznacza to jednak, że z lodów musimy rezygnować całkowicie ponieważ mogą one nam służyć jako półprodukt. Taką ciekawą propozycją będzie lava cake czyli rodzaj fondantu z płynnym waniliowym wnętrzem zrobionym właśnie z ..lodów.

Pora: podwieczorek
Rodzaj dania: ciastko
Czas chłodzenia: 1 godzina
Czas przygotowania: ok. 5 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Ilość: ok. 12 porcji

Deser

Składniki:

  • parę gałek lodów waniliowych
  • 330 g mąki
  • kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 220 g roztopionego masła
  • 180 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka octu.

Do podania :

  • kakao
  • dowolne owoce.

Lody wyjmujemy z zamrażarki i za pomocą łyżki do melona kształtujemy małe gałki (możemy też wykorzystać łyżeczkę do herbaty). Układamy je na tacy i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę.

W misce mieszamy najpierw składniki suche: mąkę, kakao, sodę, sól, cukier, cukier z wanilią. Następnie wlewamy składniki mokre: roztopione masło, mleko, ocet i całość mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.

Deser

 

Przygotowujemy formę na muffinki i za pomocą łyżki wlewamy do każdego zagłębienia ciasto do 3/4 jego objętości. Do ciasta wciskamy wyjęte z zamrażarki zmrożone gałeczki lodów i przykrywamy je ciastem tak, aby w całości były przykryte.

Deser

Formę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika na 12 minut (185 stopni C termoobieg).

Po upieczeniu wyjmujemy z formy po lekkim ostygnięciu. Podajemy ciepłe, oprószamy kakao i dodajemy owoce.

Deser

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *