Kiedy na zewnątrz robi się zimno i niespecjalnie mamy ochotę na lodowe słodkości, warto przestawić się na ciepłe, rozgrzewające desery. Nie oznacza to jednak, że z lodów musimy rezygnować całkowicie ponieważ mogą one nam służyć jako półprodukt. Taką ciekawą propozycją będzie lava cake czyli rodzaj fondantu z płynnym waniliowym wnętrzem zrobionym właśnie z ..lodów.
Pora: podwieczorek Rodzaj dania: ciastko Czas chłodzenia: 1 godzina Czas przygotowania: ok. 5 minut Czas pieczenia: 12 minut Ilość: ok. 12 porcji
Składniki:
parę gałek lodów waniliowych
330 g mąki
kakao
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
180 g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
220 g roztopionego masła
180 ml mleka
2 żółtka
1 łyżeczka octu.
Do podania :
kakao
dowolne owoce.
Lody wyjmujemy z zamrażarki i za pomocą łyżki do melona kształtujemy małe gałki (możemy też wykorzystać łyżeczkę do herbaty). Układamy je na tacy i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę.
W misce mieszamy najpierw składniki suche: mąkę, kakao, sodę, sól, cukier, cukier z wanilią. Następnie wlewamy składniki mokre: roztopione masło, mleko, ocet i całość mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
Przygotowujemy formę na muffinki i za pomocą łyżki wlewamy do każdego zagłębienia ciasto do 3/4 jego objętości. Do ciasta wciskamy wyjęte z zamrażarki zmrożone gałeczki lodów i przykrywamy je ciastem tak, aby w całości były przykryte.
Formę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika na 12 minut (185 stopni C termoobieg).
Po upieczeniu wyjmujemy z formy po lekkim ostygnięciu. Podajemy ciepłe, oprószamy kakao i dodajemy owoce.
Jeden komentarz
Agata Obuch
Wygląda świetnie, ale dobry efekt wydaje mi się trudny do osiągnięcia. Jak wam poszło? Sprawdziło się ciasto?