Ziemniaki zapiekane ze szpinakiemi i pieczarkami w białym sosie
13 lutego, 2015
Ziemniaki w kuchni kojarzą się zwykle z daniami o niezbyt wyszukanym smaku. To oczywiście stereotyp, czego dowodzi niniejszy przepis na ziemniaki zapiekane ze szpinakiemi i pieczarkami w białym sosie. Kartofle zostały zepchnięte do głębokiej defensywy przez relatywnie nowe dania, o ponętniej brzmiących nazwach, jak np. pizza, pasta, czy hamburger. Pyry nie mają tyle uroku, ale są za to zdecydowanie zdrowsze.
Pora: obiad, kolacja Rodzaj dania: danie główne lub przekąska Czas przygotowania: ok. 50 minut Porcja: 2 osoby (obiad) lub 4 osoby (przekąska)
Składniki:
4 duże ziemniaki do pieczenia
1 łyżka masła
1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
1/2 średniej cebuli
Sos:
3 łyżki masła
1/4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki startego sera żółtego (cheddar, parmezan, grana padano, corregio)
1/4 łyżeczka papryki mielonej
sól, pieprz do smaku.
Nadzienie:
1 łyżka masła
100 g szpinaku (wykorzystano Nordis Szpinak)
1/2 szklanki mleka.
Do podania:
3/4 szklanki startego sera żółtego (najlepiej cheddar)
opakowanie rukoli.
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. W międzyczasie rozgrzewamy na małej patelni masło, wrzucamy posiekaną cebulę, pieczarki i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Odstawiamy na bok.
Robimy sos:
W rondelku roztapiamy masło i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę. Trzymając rondelek na małym ogniu powoli wlewamy mleko cały czas mieszając drewnianą łyżką. aż sos się zagęści. Dodajemy starty ser i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 1 minutę, aż się rozpuści. Doprawiamy papryką, solą, pieprzem.
Ugotowane ziemniaki studzimy, a następnie odcinamy wierzch każdego z nich. Za pomocą łyżki wyjmujemy część miąższu z ziemniaków tak, aby skórka tworzyła miseczkę. Miąższu nie wyrzucamy tylko rozgniatamy go widelcem na puree.
Robimy nadzienie:
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy rozmrożony szpinak. Chwilę podsmażamy i dodajemy puree ziemniaczane. Wlewamy gorące mleko cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do każdego wydrążonego ziemniaka wkładamy łyżkę pieczarek z cebulą, ok. 2 łyżki sosu serowego i ok. 2 łyżki masy ziemniaczanej.
Posypujemy ziemniaki odrobiną startego sera i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut.
Ser powinien się roztopić. Ziemniaki podajemy gorące na sałatce z rukoli lub z inną sałatką z mieszanych warzyw.
Jeden komentarz
wedelka
Apetyczne 🙂