Kiedy zastanawiamy się co zrobić z patelnią, zazwyczaj przychodzi nam na myśl smażenie kotletów schabowych, naleśników lub jajecznicy. Na patelni można jednak stworzyć całkiem przyzwoity i treściwy obiad. W patelni również można go podać, zaskakując gości i zaoszczędzając na myciu naczyń.
Pora: obiad Rodzaj dania: danie główne Czas przygotowania: ok. 30 minut Porcja: 4 osoby
Składniki:
500 g mięsa mielonego (wołowego lub wołowo-wieprzowego)
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Chili siekamy. Mięso podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek, paprykę, mieszankę warzyw przez chwile podsmażamy.
Dokładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Wlewamy wodę, sok pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 7 – 8 minut. Potrawę doprawiamy kminkiem, kolendrą, papryką, sola i pieprzem. Podajemy na patelni razem z nachos.