Pesto pozwola uatrakcyjnić proste składniki potrawy jak makaron czy kopytka, przy naprawdę minimalnym nakładzie pracy. Tradycyjne pesto robi się ze świeżych liści bazylii, ale w Polsce możemy sięgnąć po pietruszkę – zieleninę bliższą naszej tradycyjnej kuchni. Efekt: pesto o niezwykłym, głębokim smaku, który wielu może przypaść do gustu bardziej, niż klasyczne pesto.
Pora: obiad, kolacja Rodzaj dania: danie główne Czas przygotowania: ok. 10 minut Porcja: 2-3 osoby
Pietruszkę dobrze myjemy pod bieżącą wodą i grubo siekamy. Wszystkie składniki pesto umieszczamy w wysokiej szklance i miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Jeśli składniki nie chcą się miksować, oznacza to, że jest za mało oliwy i należy dolać jej więcej. Pesto mieszamy z kopytkami lub makaronem.